Pera Müzesi şirketime çok yakın beyoğlunda Odakule İş Merkezinin yanında… Öğlen yemekten feragat ettik, 20 yaş dişi çekilmiş zaten yemek yiyemiyoruz fırsat bu fırsat koştum müzeye… Hala öğrenciyiz nimetlerinden faydalanalım….
Gelelim sergilere… Dediğim gibi 1 saat içinde 5 sergi gezmek çok zor ve anlamsız.. Bundan dolayı en çok zamanımı Rembrandt, Anadolu’daki Ağırlık Ölçüleri ve Konstantiniye’den İstanbul’a fotoğraf sergisine ayırdım…
KONSTANTİNİYE’den İSTANBUL’a
En çok ilgimi fotoğraf sergisi çekti… Muhteşem ve İstanbul‘u bu şekilde görmeniz için harika bir fırsat bence değerlendirin lütfen…
XIX. yüzyıl ortalarından XX. yüzyıla Boğaziçi’nin Rumeli Yakası fotoğrafları.
XIX. yüzyıl sonu ile XX. yüzyılın başlarında İstanbul’da faaliyet gösteren fotoğraf ustalarının eserlerinden oluşan ve Suna ve İnan Kıraç Eski İstanbul Fotoğrafları Koleksiyonu’ndan derlenen Konstantiniyye’den İstanbul’a -XIX. Yüzyıl Ortalarından XX. Yüzyıla Boğaziçi’nin Rumeli Yakası Fotoğrafları sergisi bir devrin İstanbul’unu çarpıcı yapıları, gündelik hayatı ve ilginç kişikleriyle gözler önüne seriyor.
Usta fotoğrafçılar James Robertson, Félice Beato, Pascal Sébah, Polycarpe Joaillier, Abdullah Biraderler, Guillame Breggren, Bogos Tarkulyan, Mihran İranyan ve Gülmez Biraderler, dönemin ağır ve zahmetli teknikleriyle çekilmiş fotoğraflarla İstanbul’un geçmişteki çehresini belgelemekle kalmıyor, bir sanayi merkezi, hatta büyük bir metropol haline gelmiş, silueti, mimarisi, taşıtları, köprüleri, rıhtımları, caddeleri ve meydanlarıyla bambaşka bir görünüme kavuşmuş olan bu şehrin kıyılarında bizleri Karaköy’den Rumelifeneri’ne uzanan keyifli bir yolculuğa çıkarıyorlar.
(Foto ve mavi yazılar için Kaynak : www.peramuzesi.org.tr)
REMBRANDT
19’uncu yüzyıl resim sanatının deli dahisi Vincent Van Gogh, 1885 yılında Amsterdam’daki Rijks Müzesi’ni ziyaret eder. “Yahudi Gelini” adlı tabloya bakar ve şöyle der: “Bu tablonun önünde 15 gün boyunca sadece kuru ekmekle beslenerek oturabilmek için hayatımın 10 yılını verirdim!”
Tablonun sahibi 17’nci yüzyılın en büyük ressamlarından biri olan Rembrandt van Rijn’dir.
Gerçekten çizim tekniği, bunları sınırlı sayıda öğrenciye öğretmesi, taklitçilerinin olması ilginç.. 17.yy’da yaşamış bir sanatçı, benim etkilendiğim en önemli konu çizim tekniği ile hareket eden ya da bakışları daha anlamlı kılması idi… 100 civarında Rembrandt ve öğrencilerinin bu akım ve teknikle yapılmış çizimi sergide bulunuyor. Sergilenen eserlerin toplam değeri 80 mio Euro :-)
REMBRANDT ile ilgili daha fazla detay için aşağıdaki bağlantılara tıklayınız.
http://www.milliyet.com.tr/2006/10/16/cumartesi/axcum02.html
http://www.ibiblio.org/wm/paint/auth/rembrandt/
http://en.wikipedia.org/wiki/Rembrandt_Harmenszoon_van_Rijn
http://www.artcyclopedia.com/artists/rembrandt_van_rijn.html
http://www.rembrandts.com/
(Foto ve mavi yazılar için Kaynak : www.peramuzesi.org.tr)
ANADOLU AĞIRLIK VE ÖLÇÜLERİ
Bu sergi ise bir mühendis olarak en keyif aldığım sergilerden biri idi…anadoluda yaygın bir inanç ile osmanlı zamanında günahların bile özel aletlerle ölçüldüğünü ben bilmiyordum.
Bir de özellikle ağırlık birimlerinin Türkçe ve Ozmanlıca isimleri ve kaynaklarını öğrenmem çok hoşuma gitti.
Suna ve İnan Kıraç’ın ilk kez 1980’lerde oluşturmaya başladıkları Anadolu Ağırlık ve Ölçüleri Koleksiyonu, bir yandan bazı koleksiyoncuların birikimlerinin zaman içinde satın alınarak koleksiyona katılması, bir yandan da yurtiçinden ve yurtdışından yapılan düzenli alımlar sonucunda hızla gelişmiş ve ülkemizin en seçkin ölçü-ağırlık koleksiyonlarından biri haline gelmiştir.
Bugün bine yakın objeden oluşan bu koleksiyon, tarih öncesi çağlardan günümüze Anadolu’da kullanılagelmiş başlıca tartı ve ölçü aygıtlarını, arazi ölçümünden her türlü alışverişe, mimarlıktan kuyumculuğa, denizcilikten eczacılığa kadar çok çeşitli alanlardan her türlü ağırlık, uzunluk, hacim ölçüsünü bünyesinde barındıran ve bununla, gerek dönemler ve yöreler arası sistem ilişkilerinin, gerekse dönüşümlerin ve sürekliliklerin izlenmesine olanak veren, çok değerli bir bilimsel kaynak niteliği taşımaktadır.
İlgisini daha çok Anadolu’nun İslam çağları üstüne yoğunlaştıran, ancak yelpazenin bütününü gösterebilmek amacıyla önceki dönemlerden örneklere de yer veren bu koleksiyondan mekanın el verdiği ölçüde hazırlanmış geniş bir şeçki, kronolojik bir düzenleme içinde izleyicilere sunulmuştur.
Bu kapsamda sergilenemeyen parçaların da, ileride yapılacak’tematik’ düzenleme ve Anadolu kültür tarihinin bu heyecan verici ilgi alanına yeni ışıklar tutulmasına özellikle çaba gösterilecektir
Detaylar için aşağıdaki bağlantılara tıklayınız.
Suna ve İnan Kıraç Vakfı Anadolu Ağırlık ve Ölçüleri Kolleksiyonu
Mısır’dan Mezopotamya’dan Anadolu’ya Tartı ve Ölçü Sistemleri
Anadolu Yunan Çağında Ölçü ve Ağırlıklar
Roma Bizans Kantarları ve Terazileri
Anadolu’da İslami Dönem Ölçü ve Ağırlıkları
Selçuklu ve Beylikler Dönemi Ölçü ve Ağırlıkları
Osmanlı Uzunluk Ölçüleri
Metrik Sisteme Geçiş
(Foto ve mavi yazılar için Kaynak : www.peramuzesi.org.tr)
PERA Müzesi Faydalı bilgiler
Ziyaret Saatleri: Salı – Cumartesi 10.00 – 19.00 Pazar 12.00 – 18.00 Müze Pazartesi günleri kapalıdır.
Giriş Ücretleri: (10 Mayıs 2006’dan itibaren geçerli olan fiyatlardır)
Tam : 7 YTL Grup : 5 YTL (10 kişi ve üstü)
İndirimli : 3 YTL (12 yaş üstü öğrenciler, öğretim görevlileri, 60 yaş ve üstü ziyaretçiler)
Ücretsiz : Engelliler ve her engelliye refakat eden bir kişi, 12 yaş ve altı çocuklar
Audio Guide : 2 YTL – 1 YTL (Gruplara – en az 10 adet alınması koşuluyla)
İletişim Bilgileri:
Meşrutiyet Caddesi No.141 34443 Tepebaşı – Beyoğlu – İstanbul Tel. + 90 212 334 99 00
Tags: İstanbul Gezisi, Pera Müzesi
