Japonya yolculuğumuz uzun ve meşakatli bir yolculuk olacağından çok uzun zamandır planladığımız, ince eleyip sık dokuduğumuz bu uçuş için rahat etmek istedik. Daha önce kısa mesafeli iş seyahatlerinde deneme fırsatı bulduğum Business Class’ta uçmayı bu sefer Türk Hava Yollarının en uzun seferlerinden birinde deneme fırsatı bulduk. Sizlerle de paylaşmak istedik.
Business Class uçuş deneyimine aslında 1970’li yılların başında KLM başlamış. O zamanlar ismi Full Fare Facilities olan servisi hemen Air Canada, United Airlines gibi firmalar da hizmete sunmuşlar. 1993 yılının Ağustos ayında A-340-300 uçağı ile ilk First Class uygulamasını başlatan THY, günümüzde iç ve dış hatlarında tüm destinasyonlar için Business Class uygulaması sunmakta.
Bizim Tokyo uçağımız Pazar günü akşam üstü olduğundan, trafik sorunu yaşamamak ve daha önce bu yazımızda belirttiğimiz Atatürk Havalimanı Dış Hatlar CIP Lounge’da vakit geçirmek için biraz erken havalimanına gittik. Online Check-in yapmış ama sınırlı koltuk bulunduğundan Sedef ile yanyana oturamamıştık. Bunu uçak içinde düzelteceğimiz belirtildi. Dış hatlar terminalindeki özel Business Class kapısından geçtik. Burada sıra neredeyse yoktu. Daha sonra kontuar ise bomboş idi.
Diğer yolculardan farklı olarak serbest bagaj hakkınız 20 kg değil 30 kg olarak uygulanmakta. (Parça sayısı uygulaması bulunan Atlantik aşırı uçuşlarda iki parça serbest bagaj hakkı veriliyor). Kabinde yanınızda bulundurabileceğiniz el bagajı sayısı da 2 ol adet. İngiltere çıkışlı uçuşlarda sadece 1 parça el bagajı taşınabiliyor.
Valizimizi verdik ve CIP Lounge’a giriş kartlarımızı aldık. Check-in bankosunda bagajlarımıza “öncelikli” “Priority” bantları yapıştırıldı. Bu sayede valizlerinizn erke çıkması sağlanıyor.
CIP Lounge deneyimini bu yazımızda anlatmıyoruz çünkü diğer yazımızda çok ama çok detaylı şekilde anlattık. Bu sefer tek güzel fark masaj yapan personel idi. Kendisi bana ve Sedef’e uçuş öncesi rahatlatıcı bir baş, boyun ve sırt masajı yaptı. Uçağa gitmek istemedim diyebilirim.
Kapımıza doğru ilerledik ve anons yapılınca Business Class yolcuları önceden koltuklarına davet ettiler.
Uçağımız Boeing 777 300 ER. Çok büyük bir uçak. Bizim uçtuğumuz toplam 3 sınıf içermekte. Business, Comfort ve Economy. Seat Guru’nun bu bağlantısından uçak koltuk düzeneğini inceleyebilirsiniz. Türk Hava Yollarında bu konfigürasyonda toplam 13 uçak var.
Ayrıca First Class’ı olan versiyonlardan da vardı ancak Japonya’ya bizim uçacağımız gün biz bu uçak ile uçtuk.
177 derece yatabilen 28 koltuktan oluşan bu kısma geçtik. Önce yerimize oturduk. Sedef bir önümde bir Japon beyefendinin yanına, ben ise tam arkasında bir Japon hanımefendinin yanına düştük. Kendisinden rica ettim ve Sedefi yanıma aldım. Japonların nezaket kavramı ve saygı çerçevesini bir çok yazımızda okuyacaksınız…
Business Class yolcularına THY, koltuklarına yerleşir yerleşmez, sıcak havlu servisi yapıyor. Hem bir rahatlama, hem de ferahlama sunuyor. Havlu servisi, uçuş sırasında yemeklerden önce ve sonra da tekrarlamakta.
Öncelikle ayrımcılık olarak belirtmek istemiyorum ama Business Class’taki servis kalitesi çok farklı. Adeta yolcuları için pervane olan bir kabin ekibi var. İki Koridordan oluşan uçakta her koridor sanırım nöbetleşe iki kişiden oluşuyor. Uçakta ayrıca bir aşçının da bulunduğunu belirtmek isterim ki daha sonra bu konuya geleceğim. Oturur oturmaz battaniyeniz, istediğiniz sayıda bel ve boynunuz için yastık ve küçük faydalı bir tuvalet kiti veriliyor.
Bu kitin içinde çorap, gözlük, el kremi gibi ürünler içeren bu çanta harika. Giderken Porche Design bir çanta dönerken ise daha farklı bir tasarım aldık. İçindekiler aynı idi. Yolculuk sırasında özellikle uçuş çorabı ve terlikle uçakta dolaşmak çok rahatlatıcı. Uzun yolculuklarda kan pıhtılaşmasını engellemek için rahat kıyafetler giymenizi öneriyoruz. Biz eşoftman ile yolculuk yaptık. Terleme ve rahat olmadığından dolayı kumaş pantalon ve kot pantalonu önermiyorum. Zaten takım elbisenizi değiştirip bunu kabin ekibi elbisenizi özel dolaba yerleştirebiliyor. Bu şekilde toplantılarınıza gidiyorsanuz ütü sorunu da yaşamıyorsunuz.
Daha sonra yolcularına “hoş geldiniz içeceği”olarak yüksek kalitede şampanya ve taze portakal suyu sunuluyor. Biz uçuşun uzun olacağından su ile başlamayı tercih ediyoruz. Arkasından çeşitli gazete ve dergiler daha uçuş başlamadan size sunuluyor.
Yerli yabancı gazeteler ve özellikle Japonya uçuşu için Japonca dergi ve gazetelerde bulunmakta. 28 koltuğun tamamı dolu. Bunlardan sadece 6 tane yolcu Türk, geri kalan tüm Business Class ise bizim uçuşumuzda Japon yolculardan oluşmaktaydı.Havalandıktan sonra Boğaz Köprüsü manzarasını izlemek çok keyifli idi.
Ayrıca küçük kutularda harika Godiva çikolata ikramını belirtmeyi unutmayayım.
Yemek Servisi
Özel tasarımlı mönüler dağıtıldıktan sonra yolculara arzu ettikleri aperatif içecekler servis edilir. Ben burada dayanamayıp bir kadeh beyaz şarap aldım, yanında kuruyemiş ılık olarak servis edildi.
Yemek listelerinizin adınıza olması muhteşem. Sayın Tok şeklinde önceden kişiselleştirilmiş yemek listesi gerçekten özel hissetmenizi sağlıyor.
Kalkıştan hemen sonra aparetif ufak atıştırmalıklar geliyor ve yemek servisi başlıyor. Yemek servisinin özellikleri ve sunum şekli seferin gündüz veya gece olmasına göre değişiyor. Biz dönerken Japonya’dan sabah geldik. Bu sefer kahvaltı ile başladık ve akşam yemeği ile bitirdik. Giderken ise akşam yemeği sonrası uçak karartıldı ve sabaha kadar özel kanape talepleri dışında genelde herkes istirahate çekildi.
Akşam yemeği için masanıza çok güzel bir masa örtüsü geliyor. Kağıt değil, gerçekten kaliteli kalın bir kumaştan. Daha sonra çatallar ve bıçaklar, zeytinyağınız, tereyağınız, ekmeğiniz ve tuzluk biberlik servisinize ekleniyor. Yemekten hemen önce ise yemek servisi başladığında ortaya yayılan kokuların sizi daha fazla acıktırmaması için ise küçük atıştırmalıklar sunuluyor.
Gündüz yapılan seferlerde başlangıç olarak Türk ve dünya mutfağından meze ve ordövr seçenekleri sunulur. Bu seferde de önce bir meze tepsisi ile geliyor kabin memuresi. Burada 6-7 değişik meze var. Ben bunlardan oluşan bir meze tabağı alıyorum. Tabağınıza istediğiniz kadar servis ediliyor ve koridorda hazırlanıyor.
Daha sonra et, balık ve tavuk içeren listeden ben Londra’dan sonra hem özlediğimden hem de denemek istediğimden kebap ve pirzola söyledim. Nefis pişirilmişti. Nasıl pişirilmesi gerektiği de pirzola için sorulmuştu.
Daha sonra tatlı servisi başladı. Gene Türk ve yabancı tatlılardan oluşan bir tepsi ile servis yapıldı. Ben özlediğimden Türk tatlılarına daha çok ağırlık verdim. Hepsi nefis ve taze. Daha sonra arzu ederseniz taze demleme çay ve Türk kahvesi alabilirsiniz.
Sabah kahvaltısı talebiniz ise geceden alınıyor. Yumurtanızın nasıl pişeceği, hangi peyniri istediğiniz, içecek talebinize özel sizin kahvaltınız hazırlanıyor ve istediğiniz saatte sunuluyor.
Hava Japonya’ya gelirken harika. Bulutların üzerinde bu şekilde kahvaltı etmek çok keyifli. Yumurtamı poşe olarak istiyorum. Enfes yapılmış.
Eşim Sedef ise benden farklı bir kahvaltı istiyor. Onun yediklerini de fotoğraflıyorum. Gece yolcuları rahatsız etmemek adına flaş kullanmamıştım. Sabah ise camdan vuran güneş ışığı ile biraz daha net fotoğraf alabiliyorum.
Dönüş yolculuğunda ise gene verilen hizmeti fotoğraflıyorum. Aparetifler ve yemekler bu sefer daha çok deniz ürünü ağırlıklı. Dönüş yolculuğunda 1A koltuğunda oturuyorum. Burası prestijli yolcular için önemli bir numara. Bu seferlik buraya oturmak da çok keyifli.
Yemeklerinizden sonra peynir tabağı ve en az 4 değişik şarap seçmeniz mümkün. İçki seçeneklerinde ise Konyak ve değişik Viskileri tadabilirsiniz.
Kabin İçi Eğlence sistemi
Business Class için en keyifli özelliklerinden biri bu. Uyku uyumanız aslında mümkün değil. Harika filmler ve belgeseller var. Özellikle her ülke için THY’nin hazırlattığı belgeseller nefis. Kalem ve kağıdınızı alın, gideceğiniz destinasyonda nereleri görmeniz lazım not alın.
Bu ekranlarda Planet dijital sistemi kullanılmakta.Bu sistemde sunulan programlar arasında,uçak tipine göre koltuklarına yerleştirilmiş olan kumanda yardımıyla ya da ekranlarına dokunarak seçim yapabiliyorsunuz. Hatta uçak burnu ve arkasını gösteren kameralar ile inişi izlemek son derece keyifli.
“Eğlence”,“İletişim” ve “Bilgi” olmak üzere üç bölümden oluşan Planet dijital sistemde bulunan özelliklerin bazılarını şunlar:
- Klasik, vizyon, uluslararası, çocuk vb.filmlerden oluşan pek çok film.
- Dizi, belgesel, spor, seyahat, yemek, moda, teknoloji ve çizgi filmler.
- Birçok farklı tarzdan oluşan bir albüm kanalı, radyo kanalları.
- Oyun kanalı ve çocuk kanalı.
- Sesli kitap kanalı.
- Ekonomi, magazin, finans, hava durumu vb.içeriği barından haber kanalı.
- Kısa mesaj veya e-posta gönderebilme ve karşı taraftan cevap alabilme imkanı.
- Uçağın iniş kalkışını izleme imkanı.
THY’nin 2 saati aşan tüm uçuşlarında film ve kısa program gösterimi yapılmakta. Uçak tipine bağlı olarak müzik yayını da bulunuyor.
Koltuklar
Yolculuğun en muhteşem noktalarından biri. Nerdeyse 180 derece yatan koltuklar son derece rahat. Battaniyeler ve yastıklar ile çok rahat bir positiona getiriliyor. Tek önerim TV kumandasının olduğu yere kişisel eşyalarınızı koymayın. Koltuğu yatırmaya başladığınızda bir boşluk oluşuyor. Ben kişisel MP3 çalarımı iki defa koltuk arkasına düşürdüm ve müfettiş Clouseau kıvamında gece telefonumun ışığı ile buldum. :)
Koltukların özellikleri ise şu şekilde:
- Tam yatar pozisyona getirilebilmekte ve uçta bulunan puf kısmıyla birlikte 75 inç (188 cm)uzunluğunda bir yatak olabilmektedir.
- Koltukla ilgili bütün kontroller dirsekliğin ön ucunda bulunan ana kontrol ünitesinden yapılabilmektedir.
- Koltuklarda kişiye özel okuma ışığı ve dirseklik altında bir aydınlatma bulunmaktadır.
- Elektrikli masaj mekanizması bulunmaktadır.
- Laptop ve benzer cihazlar için kesintisiz güç sağlanabilmektedir.
- Ayarlanabilir ve dönebilir özellikte yemek masası mevcuttur.
- Merkez konsol üzerinde bulunan dirseklik, yükselerek perde işlevi görebilmektedir.Bu pozisyondayken kullanılabilecek bir okuma ışığı da vardır
Uçuşunuz sonrasında Pasaport kontrolüne giderken Fast -Track yani hızlı çıkış kartınız Türk havalimanları ve bazı yurtdışı uçuşlar için veriliyor. THY’nin ayrıca yeni başlattığı gelen yolcu CIP salonu ise Türkiye’de bir ilk.
Yurtdışından gelerek İstanbul’a inen Business Class ve Elite Plus yolcularına özel “İstanbul Lounge Arrival” hizmeti Atatürk Havalimanı dış hatlar geliş katında bulunuyor. Atatürk Havalimanı dış hatlar geliş katında bulunan Lounge’ı THY ‘nin uzun uçuşlardan gelen yolcularının kullanması amaçlanırken, Lounge’ın içinde duş, dinlenme salonu, ütü odası, açık büfe yiyecek bölümü bulunuyor. Buranın amacı bir soluklanmak ve yemek yemek ama asıl iş adamları için uzun bir uçuştan sonra duşunu alıp elbisesini değişmesi otele gitme ihtiyacı duymadan ütüsünü de yaptırabilmesi ve bussines yolcunun adeta uçmamış buradan işini halledebilirler.
İnsanın kendi ulusal havayolu’nun bu kalitede hizmet vermesi son derece güzel. İmkanımız tekrar olursa, uzun yolculuklarımızda THY Business Class’ı tercih etmeyi tekrar istiyoruz.