Bisiklet

Likya Gezisi – Lycia Trip

Güneşin Ülkesi…. Likya….

The country of the Sun; Lycia…

Tam 7 gün sürecek dağ bisikletlerimizle 400 km’nin üstünde yol yapacaktık… Nereye… Yüz yıllar boyu Akdeniz’de medeniyet beşiği olarak yer alan tarihi Likya bölgesine ve onun şehirlerine konuk olacaktık…

We were going to take over 400 km with our bikes in 7-day-trip… We would be guests in Lycia and its cities where was the cradle of civilization in Mediterranean for centuries…

Kamil Koç’un ulaşım, Eksen Harita firmasının GPS ve diğer sponsorlukları ile tüm hazırlıklarımızı günler öncesinden tamamlamıştı; İzmir üzerinden yaklaşık 13 saat güvenli yolculuk sonrasında hareket noktamız Fethiye’ye ulaştık…

We completed all our arrangements days before we took off thanks to the supports of Kamil Koc transportation and GPS by Eksen Harita Company. After 13-hour safe trip over Izmir, we reached Fethiye, our starting point…

Fethiye otobüs terminalinde Bisikletlerimizi hazırladıktan sonra Kemer ilçesine ulaşmak için yola çıktık. Yağmur ve ardından çıkan gökkuşaklarından sonra 45 km yol yaparak Kınık ilçesinde XANTOS harabelerinde ile kampımızı kurduk. Xantos; Fethiye’ye 46 km. uzaklıkta, Kınık köyünün yakınında bir antik kenttir. İlkçağda Lykia bölgesinin en büyük idari ve dini merkeziydi. M.Ö. II. yüzyılda Lykia birliğinin başkenti olmuştur. Roma ve Bizans dönemlerinde önemli yapılarla donatılmıştır. VII. yüzyıldaki Arap akınları kentin terk edilmesine yol açmıştır. UNESCO’nun Dünya Mirası listesinde yer almaktadır.

After preparing our bikes at Fethiye bus terminal, we took off to Kemer. After 45 km with rain and rainbow, we set up our camp on Xantos ruins. Xantos is 46km far away from Fethiye and it is an antique town near Kınık village. It was the religious center and the biggest center of Lycia region at antiquity times. 2. Century BC it was the capital city of Lycia and was surrounded with important structures at Roman and Byzantine times. The raid of Arabs caused the abdication of the city at VII. Century. It is also on the UNESCO’s world heritage list.

Bu noktada konakladıktan sonra sabaha Letoon şehrine ve harabelerine doğru hareket ediyoruz. Yaklaşık 4-5 km sonra nehirlerin üzerindeki köprüleri, portakal bahçelerini aşarak her an bizi selamlayan ve turist zannedip el sallayan küçük çocuklarla bayramlaşarak hedefimize varıyoruz. İlkçağda Anadolu’nun Lykia bölgesinin kutsal merkezi olan Letoon, Xanthos‘a 4 km. uzaklıktadır. Burada Leto, Apollon ve Artemis tapınakları bulunmaktadır. Kentte bu üç tapınaktan başka; bir çeşme, bir manastır ve Roma tiyatrosu dikkati çekmektedir. UNESCO‘nun Dünya Mirası listesine alınmıştır.

After lodging here, we took off to Letoon and its ruins in the morning. We reached there, after passing by 4-5 km full of orange gardens, bridges on the rivers and kids that waved us assuming we were tourists. Letoon, where was the holy center of Lycia region in Ancient times is 4km far away from Xanthos. There are sanctuaries of Leto, Apollo and Artemis here. Other noticeable things beside those sanctuaries are a fountain, a priory and a Roman theatre. It is on UNESCO’s heritage list.

2. günde bir sonraki hedefimiz Patara harabeleri ve eşsiz kumsalı. Ocak ayı olmasına rağmen pırıl pırıl bir hava bizleri karşılıyor. Akropol‘de bulunan boyalı seramikler kentin İ.Ö. V. yüzyılda var olduğunu kanıtlıyor. Sürekli fotoğraf çekerek ilerlemek belki bizlere zaman kaybettiriyor ama eşsiz bir keyif yaratıyor. Patara, Büyük İskender’e kapılarını açmış ve bu olaydan sonra önemli bir liman kenti özelliğini kazanmış bir kent.  Kent ayrıca St. Nicholas’ın doğum yeri olduğu için de önemlidir. Patara’ya İ.S. 100 yılında yapıldığı sanılan üç gözlü bir kapıdan giriliyor. En önemli yapılarından birisi kumlar altında kalmış tiyatrosudur. Burada hala kazı çalışmaları devam etmekte. Patarayı gezdikten sonra Kalkan ilçesine ilerliyoruz. Günlerden Pazar ve ilçenin rengarenk pazarı bayram dolayısı ile son derece hareketli. Buradan mavi mağara, Kaputaş Plajı ve eşsiz Akdeniz manzarası eşliğinde Kaş’a varıyoruz.

Our next goal on second day was to go see Patara ruins and its amazing beach. Even though it was January, the sky was perfectly clear. The ceramics in Akropool proves that the city existed on 5 BC. Taking photos kept us away from moving but the aura was simply amazing. Patara became an important coastal town after it opened its gates to Alexander the Great. The city is also important since it was the place where St. Nicholas was born. To enter Patara, you go in 3-section-door which is assumed to be done in 100 BC. One of its important structures is the theatre that was covered under sand. There are still some excavation works going on here. After visiting Patara, we moved on to Kalkan. It was Sunday and very crowded since there was a flower bazaar full of with colorful flowers. From there, we arrived in Kas with the beautiful view of Kaputas Beach and unique Mediterranean view. 

Kaş-Kekova 3. gün etabımız ise Kaş’ın çıkışında bulunan 13 km’lik tırmanıştan dolayı yorucu geçiyor. Hedefimiz Demre; ancak Kekova üç ağız, batık şehir ise ilk hedeflerimiz. Anadolu köylülerimizin sıcak misafirperverliği, yolda el sallayan ve selam veren kornaları ile yokuşlarda moral vererek tekrar tekrar enerjimizi toplamamıza imkan tanıyor. Gecenin karanlığında Demreye varıyoruz… Sabah Myra antik şehrini ve Noel baba olarak alınan aziz Nicholas kilisesini geziyoruz. Myra çok iyi korunmuş Roma devri tiyatrosunun yanı sıra bu tiyatroyu tepeden seyreden kaya mezarları ile tanınan, Likya birliğinin en büyük 6 Şehrinden biri. Aziz Nikolas (Noel Baba) dördüncü yüzyılda bu Akdeniz şehrinde din görevlisi olarak çalışmıştır. Çocukların, denizcilerin ve yardıma muhtaç insanların koruyucusu olan Noel Baba M.S. 342 yılında burada ölmüştür. M.S. dördüncü yüzyılda Anadolu’daki hümanist prensip ve fikirlerin oluşmasında önder olmuş ve daha sonraki yüzyıllarda batıda fikirleri giderek yayılarak saygınlaşan ve batı hümanizmine de katkıda bulunan Anadolu’lu sempatik Noel Baba bugün 20. yüzyılın dünyada en sevilen iyilik sembollerinden birisidir. 19. yüzyılda da Ruslar tarafından restore ettirilen yapı bugün Noel Baba Müzesi olarak düzenlenmiş olup ziyarete açıktır.

Our third day was a bit tiring because of the 13km climbing which was on the exit of Kas. Target was Demre; but there were also Kekova, Ucagiz and Batik Sehir to see. The kindness of local people, their waving and smiling helped us recover our energy back. We arrived at Demre in the middle of the night. In the morning, we visited Myra antique town and St. Nicholas aka Santa Claus. Myra is one of the 6 biggest cities of Lycia and it also has the best protected Roman theatre. St. Nicholas worked as a priest here in 4th century. He was the protector of the people in need, the children and the sailors and he died here in 342 AD. In 4th century AD, he was the leader name of humanist principles and he also contributed the humanism of western side and became one of the most sympatric people of today. The structure was restored by Russians in 19th century and it is also open for visitors today as Santa Claus Museum.

Demre’den sonra ki hedefimiz gece ünlü Gelidonya fenerinin bulunduğu bölgeye ulaşmak. Kumluca ve Finike üzerinden Akdeniz’in maviliğini sağımıza alıp rüzgarı yüzümüzde hissederek sürekli yol alıyoruz. Finike girişinde Suluin mağarasını ziyaret etmeyi atlamıyoruz. Gagai kalıntılarının bulunduğu Kumluova Mavikent bölgesinde denize yakın boş oba evlerinde kendimizi misafir ediyoruz; ayrılırken teşekkür kartımızı evin sahiplerinin bulabileceği bir noktaya bırakmayı unutmuyoruz.

After Demre, our next stop was to reach the region where famous Gelidonya Lantern was. We were going on along Kumluca and Finike as the wind was kissing our face, taking the most blue our side. In the entrance of Finike, we visited Suluin inn. We lodged in the region of Kumluova Mavikent where was closer to the sea and we left a thank note for the host house. 

Ertesi sabah; çok zor bir 15 km etaptan sonra Gelidonya fenerine ulaşıyoruz. Bu noktaya dağ bisikletleri ve 40 kg ‘dan fazla yük ile çıkmak çok zor. Yolu patika’dan bile dar olan bu eşsiz fenere giderken yaşadığım en büyük üzüntü; fotoğraf makinemin şarjının bitmesi. Ancak GPS’imizin bu noktaya ulamamın kaydını düşüyoruz. Hava kararmadan Karaöz ve çavuşköy üzerinden Olympos antik şehrine ulaşıp şirin pansiyomuzda konaklıyoruz.

On the next morning, we reached Gelidonya Lantern after a very tough 15 km stage. It is so hard to get up to this point with mountain bikes and loads over 40 kg. My biggest sadness while reaching to this unique lantern on its narrowest path was that the battery of my camera died. Also, our GPS couldn’t come at this point. We turned back to our pretty resting house in Olympos before it got dark.

Antik Likya‘nın en önemli liman kentlerinden olan Olympos, tarih boyunca mitolojiye konu olmuştur. Konumunun elverişliliği nedeniyle korsanların barınağı olan Olympos, bugün sahip olduğu tarihsel değerleri, 3200 m’lik muhteşem sahili, bitkileri, Caretta caretta’ları Khimaira’sı, tüm sportif etkinliklere olanak veren muhteşem doğası ve pansiyon olarak kullanılan meşhur ağaç evleri ile tüm dünyaca bilinmektedir.

Olympos by being one of the most important harbor towns of Lycia has been in mythology for a long time. With its great location Olympos was a perfect place for pirates and it is known for worldwide for its historical values, 3200 meter-amazing-beach, Caretta Carettas, unique nature that allows all outdoor sports and tree houses that are used for lodging.

Yol boyunca yorulan bisikletim Olympos Phaselis arasında maalesef beni üzüyor ve turumuzun son 10 km’sinde son durağımız Kemer’e kamyonet üzerinde devam ediyoruz. 14 Ocak günü akşam Kemer – Istanbul Kamil Koç seferimizi yakalıyoruz. Bisikletlerimizi demonte edip bagaja veriyoruz. 440 km boyunca Kas gücü ile Likya yolunun 2 eski dostum Uğur Özgün ve Bülent Atılgan ile beraber pedallayarak tamamlamanın keyfi ile evimize dönüyoruz…

Along the road, my tired bike made me upset between Olympos and Phaselis and we had to carry on the back of a truck after the 10th km of our journey. We caught our run of Kemer-Istanbul by Kamil Koc on 14th of January. We detached our bikes and gave them for luggage. With the joy of having pedalled 4400km with old friend Uğur Özgün and Bülent Atılgan, we turned back home.

Not: Likya yoluna hariç 60’a yakın fotoğrafı Foto-Galeri bölümü içerisinde Likya fotoğrafları içinde bulabilirsiniz.

PS: You can find nearly 60 photos in the photo gallery section under the name of Lycia Pictures.

Tags:  XANTOS, Lykia, Kamil Koç, Letoon, UNESCO,  Patara,  Akropol, Myra antik şehri, Demre, Gelidonya Feneri, Fenike, Suluin, Gagai

3 Yorum

3 Comments

  1. Misafir

    Eylül 5, 2008 at 5:43 pm

    Harikasın. 40 senedir gönlümden geçenleri sen gerçekleştirmektesin. Geziye çıkarken ve her fırsatta seni izleyeceğim. Necdet KAVCAR http://www.porsan.com.tr

  2. Misafir

    Eylül 5, 2008 at 5:43 pm

    çok yaşayan değil, çok gezen bilir değilmi*

  3. Misafir

    Eylül 5, 2008 at 5:43 pm

    Arkadaşlar Likya Yolu\’yla Ilgili Sitemiz Açıldı. Ilgilenen Kardeşlerimize Duyurulur. http://likya.turakine.info

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Güncel yazıların her hafta emailinize gönderilmesini istiyorsanız bültenimize abone olun.
Bu web sitesini ziyaret etmeniz ve bu site vasıtasıyla sunduğumuz hizmetlerden yararlanmanız sırasında, size ve talep ettiğiniz hizmetlere ilişkin olarak elde ettiğimiz bilgilerin ne şekilde kullanılacağı ve korunacağı işbu “Gizlilik Politikası”nda belirtilen şartlara tabidir. Bu web sitesini ziyaret etmekle ve bu site vasıtasıyla sunduğumuz hizmetlerden yararlanmayı talep etmekle, işbu “Gizlilik Politikası”nda belirtilen şartları kabul etmektesiniz.

1. Bilgilerin Kullanılması ve Korunması

Üyelerimizle ilgili olarak elde ettiğimiz bilgiler, kendi sırlarımıza gösterdiğimiz özen derecesinde gizli olarak korunmaktadır. Bu bilgilere ancak, üyemizin talep ettiği hizmeti yerine getirmek amacıyla ve hizmetin gerektirdiği ölçüde, şirketimiz personeli ve sigorta şirketlerinin personeli tarafından ulaşılabilmektedir.

Bilgisayar korsanlığı yoluyla koruma sisteminin etkisiz bırakılması hallerinde doğacak zararlardan dolayı Geziyorum.net sorumluluk kabul etmemektedir.

2. Bilgi Kaynakları

Sizinle ilgili olarak elde ettiğimiz bilgiler, size en uygun hizmeti sunmamızı ve bu hizmetlerin kalitesini sürekli olarak artırmayı temin etmeye yöneliktir. Bu bilgiler aşağıda belirtilen üç şekilde temin edilmektedir.

a. Sizin tarafınızdan sağlanan bilgiler:

Sizin, web sitemizi kullanarak veya e-mail, faks gibi diğer yollarla bize sağladığınız bilgiler tarafımızdan alınmakta ve kaydedilmektedir. Bu yolla elde edilen bilgiler, tamamen sizin özgür iradenizle tarafımıza sağlanmaktadır. Bu bilgileri bize verip vermemekte serbestsiniz. Ancak, size daha çabuk ve kaliteli hizmet sunabilmemiz için, web sitesinde sizden talep edilen bilgilerin tamamını vermenizi öneriyoruz. Ayrıca, talep ettiğiniz hizmetin gerektirdiği zorunlu bilgileri vermemeniz durumunda talebinizin yerine getirilmesinin mümkün olamayacağı tarafınızdan dikkate alınmalıdır.

Verdiğiniz bilgilerin doğru ve eksiksiz olması sizin sorumluluğunuzdadır. Yanlış, yanıltıcı veya eksik bilgi vermeyiniz. Yanlış, yanıltıcı veya eksik bilgi verilmesi veya beyanlarda bulunulması, talep
ettiğiniz sigortanın geçerliliğini, bizim ve/veya sigorta şirketinin size ve/veya sigortalıya karşı olan sorumluluklarını ve poliçeye dayalı sigorta tazminatı talep haklarını etkileyebilecektir.
Böyle bir durumda Geziyorum.net hiç bir sorumluluk kabul etmez. Yanlış, yanıltıcı veya eksik bilgi vermeniz nedeniyle Geziyorum.net bir zarara uğradığı takdirde, bu zararı tazmin yükümlülüğü tarafınıza aittir.

b. Otomatik olarak sağlanan bilgiler:

Web sitemizi ziyaretiniz sırasında, bilgisayarlarımızın sizi otomatik olarak tanımasına yarayan ve “cookies” olarak adlandırılan tanımlama sistemi yoluyla, daha önce sitemize yaptığınız ziyaretler, aldığınız hizmetler gibi hususlarda elde edilen bilgilerdir.

Bilgisayarınızın “yardım” menüsünde, bu özelliği kısıtlamak veya tamamen etkisiz hale getirmek için ne yapmanız gerektiğini bulabilirsiniz. Ancak, bu şekilde elde ettiğimiz bilgiler size vereceğimiz hizmetin daha çabuk ve kaliteli olmasında kullanılacağından, bu özelliği açık bırakmanızı öneririz.

c. Diğer kaynaklardan sağlanan bilgiler:

Sigorta poliçelerinizin zamanında yenilenmesi ve adres, telefon numarası gibi bilgilerinizin güncel tutulması gibi amaçlarla, sigorta yaptırdığınız sigorta şirketlerinden, ticaret sicili gibi kaynaklardan elde edilen bilgilerdir.

3. Diğer Kullanım Şartları

Burada belirtilen şartların dışında, web sitemizi ziyaret eden ve/veya hizmet talebinde bulunan herkes, “Kullanım Koşulları ve Hukuki Şartlar” bölümünde belirtilen hükümleri de okumuş ve içeriğini aynen kabul etmiş sayılır.

“Gizlilik Politikası” ve “Kullanım Koşulları ve Hukuki Şartlar” bölümlerindeki hükümler ve bu hükümlerde Geziyorum.net tarafından zaman zaman yapılan değişiklikler, Geziyorum.net ile sizin
aranızda kurulan hukuki ilişkinin tamamını oluşturur ve tarafları bağlar. Aksi yazılı olarak ayrıca kararlaştırılmadıkça, Geziyorum.net‘e karşı, bu hükümlere aykırı hiç bir talepte bulunulamaz ve
hak ileri sürülemez.

Yukarı