Japonya’yı tanımak isteyenler Kyoto’ya gitmeli. Kyoto, Japon kültürü ve sanatının merkezi. Eski emperyal başkent bugün bütün ihtişamı, görkemiyle yaşıyor ve bizi zaman içinde yolculuğa çıkartıyor. Sakura, mart sonunda başlayıp nisan sonuna kadar devam ediyor. Biz sonbahar yapraklarını görmeye gittik, bir dahaki sefere kiraz çiçeklerini görmek istiyoruz. Planlı, programlı gezdik. Buna rağmen Kyoto öyle bir seferde hazım edilip, tadına varılacak bir şehir değil. Japon kültür ve sanatının bütün inceliğini, derinliğini, zarafetini Kyoto’da bütünüyle görüyorsunuz. Eski sanatlar, el işleri burada yaşıyor, yaşamaya çalışıyor. Tapınak, mabed ve bahçeleri kiraz ağacları süslüyor. Bakmaya, gezmeye doyamıyorsunuz.
Zen bahçelerinde içinizi tarifi mümkün olmayan bir huzur kaplıyor, ruhunuza dinginlik geliyor. Doğanın, insanın ayrılmaz bir parçası olduğunu görüyorsunuz. Doğa yoksa insan da yok! Edo döneminde, tapınakların bahçelerinde bulunan kiraz ağaçlarıyla ilgilenen insanlar bunu meslek haline getirmiş ve beş asırdır sürüyor. Kiraz çiçeğinin bir çok çeşidi olduğunu ve Japonya’da güneyden kuzeye doğru açtıklarını biliyor muydunuz? Kyoto’da 150’ye yakın kiraz ağacı çiçeği yetişiyor. En ilgimi çeken de Sakura zamanı ağaçların insana zarar veren böcekleri barındırmıyor olması. Doğanın ihtişamı olmalı.
Kyoto’da 4 gün geçirdik ve belli başlı tapınak, mabed ve bahçelere gittik. Yılın her ay muhteşem görüntülere sahip bu yerleri sizlerle paylaşmak istedim. Bir çoğunu rehber kitaplarda bulamayabilirsiniz. Yolculuk öncesi Japonya’da yıllarını geçirmiş bir dostum yardım etti ve onun da önerileri sayesinde listemi oluşturdum. Filozof’un yolu olmazsa olmazlardan. Daha önceki Japonya yazımda paylaşmıştım. Kyoto’dan Filozof’un yolunu yürümeden dönülmez. Hatırlatmamda fayda var tapınak, mabet ve bahçeler sabah 9’da açılıyor akşam üzeri 5 gibi kapanıyor. Güne erken başlamanız lazım.
Listemi şöyle oluşturdum;
- Tapınaklar: Ninnaji, Nanzenji, Kodaiji, Shojiji, Daigoji, Kiyomizudera, Hokanji, Eikando ve Gion Shirakawa
- Mabedler: Yasaka, Kamigamo,Heian, Shimogamo, Matsuno, Kamo Wakeikazuchi
- Bahçeler ve Parklar: Marumaya park, Kyoto Botanik bahçesi, Ryoanji, Katsura Emperyal Villa, Daisen…
Tapınak, mabet ve bahçeleri gezdikten sonra yürüyüş yapılması gereken rotalar da var. Filozof’un yolu Ginkakuji-Nanzenji tapınakları arası yaklaşık 1,5 km kadar. Yolun sağ tarafı yemyeşil dağlarla çevrili, yamaçlarına tapınaklar kurulmuş. Sol tarafı ise birbirinden güzel evlerle sıralı. Aşağıdan nehir akmakta ve siz muhteşem ağaçların altından yürüyorsunuz.
Nefes kesici bir güzellik ve manzara… Bir başka yürüyüş yolu ise Nakaragi no Michi. Yaklaşık bir saat süren yürüyüş, Kyoto botanik bahçesinden Kamo nehri boyunca şehir merkezine kadar sürüyor. Çiçek açmış ağaçlar Kamo nehrini süslüyor. Bizim seyahatimiz sonbahar yapraklarına denk gelmişti ve karşılaştığımız manzara karşısında büyülenmiştik. Sakura zamanını tahmin bile edemiyorum.
Gion Shirakawa, ise bir başka güzergah. Kyoto’nun sofistike bölgesi olan Gion, geleneksel evleri mimarisi ve Geisha’larıyla öne çıkıyor. Sakura zamanı ise tadının bir başka olduğu söyleniyor.
Nijo Kalesi, Sakura çeşitlerini görmek mümkün, zaten başlı başına kale bir şaheser olmakla beraber Dünya Kütür mirası listesinde. Ziyaretçilere detaylı biçimde ağaçları ve çeşitlerini gösteren harita veriliyor. Biz, burada epeyce zaman geçirmiştik. Aksam hava karardıktan sonra ziyaret ederseniz ağaçların aydınlatıldığnı görebilirsiniz.
Keage Yokuşu, bir zamanlar tren yolu olarak kullanılan yokuş günümüzde yürüyüş yolu olarak kullanılıyor. Yolun her iki tarafını Sakuralar süslüyor. Biwa gölü kanalı, Kyoto’ya su taşımak için yapılmış kanal 19.yy’da inşaa edilmiş. Kyoto’da en güzel Sakura gözlemleyebileceğiniz rotalardan bir tanesi. Dileyenler kanalda geziye çıkarak Sakuraları başka açılardan seyredebılirler.
Kiyamachi-dori, Kyoto merkezinde daracık bir sokak. Özel kılan nedir derseniz Takasegawa kanalını yanında olması ve kanalın kiraz ağacı çiçekleriyle bezenmiş olması. Günümüzde restoran ve kafelerin bulunduğu Kiyamachi-dori de, akşamları sokak lambalarıyla aydınlatılan Sakuralar bir başka güzel oluyor.
Japonya’nın resmi iki dini Budizm ve Shintoizm. Bu iki dinin merkezi hep Kyoto olmuş. Kyoto’da bulunan beş büyük tapınak (Nanzenji, Daitokuji, Kenninji, Tenryuji ve Tofukuji) ve önemli mabedler (Kitanojinja, Yoshidajinja ve Yasakajinja) savaş zamanlarında tüccar ve sanatçıların, rahiplere belli vergiler karşılığında kol kanat gerdikleri yerler olmuş. Tüccar, sanatçı ve özellikle el işi ustaları ev ve dükkanlarını her daim tapınak kapılarının önüne inşa etmişler. Bugün dahi gezdiğiniz yerlerde dini objeler satan dükkanlara rastlamak mümkün.
Yaptığım liste uzayıp gidebilir ancak bu kadarını dört güne sığdırmak bile gerçekten yorucu olabiliyor. Biz güne çok erken başlayıp, geç saatlerde bitirdik. Sizde benim listemi kendinize göre ayarlayabilirsiniz. Belirttiğim üzere bazı noktalar rehber kitaplarda bulunmayabilir. Ben yerli gezginlerden de yardım alarak rotamı oluşturdum. İyi gezmeler.