Balkanlar

Podgorica

Bir hafta sürecek Karadağ gezimize başkent Podgorica‘dan başlıyoruz. THY’nin direk uçuşunu ilk alanlardan olarak 1 saat 45 dakikalık yolculuktan sonra yemyeşil dağların ve berrak göllerin arasından süzülerek başkentein küçük havalimanına iniyoruz. Uçakta tanıştığımız Eldin (Aydın) Tuzi şehrine davet ediyor ve başkentte otele kadar ablasıyla bizi getiriyor. Alışık olmadığımızdan şaşırıyoruz. Doğu bölgelerinde daha çok Türk, Arnavut ve Müslüman azınlıklar yaşıyor.

Karadağ federasyonla bağlı olduğu Sırbistan & Karadağ Cumhuriyetinden 2006 yılında referandum ile ayrılıyor. Para birimini hemen Euro olarak belirleyerek Avrupa Birliğine girmek istediği sinyalini veriyor. Nüfusun % 70’i ortodoks, %20’si muslüman. 600bin nufusun 200.000’i Podgorica, 60.000’i Budva ve 60.000’i Niksic’te yaşıyor.

Biri küçük ve Tivat‘a yakın olmak üzere 2 havalimanı var. Hırvat, Montenegro, THY ve Avusturya havayollarının direk uçuşları var. Havalimanı çok küçük. Türk vatandaşlarına vize uygulanmıyor. Balkanlarda bize vize uygulamayan ülkeler Arnavutluk, Bosna & Hersek, Hırvatistan, Kosova, Makedonya ve en son katılan Sırbistan.

Karadağ‘da 2.000 metre üstünde bayağı bir sayıda dağ var; en yükseği 2.500 metre yüksekliğinde. Kışın kayak, yazın rafting, kano ve deniz sporları çok popüler. Adriyatik kıyısındaki plajlar ve tarihi kasabaların bazıları UNESCO mirası listesinde.

Uzun yıllar Osmanlıya direnen tarihi eski başkent Çetinje, Sahil otel cenneti Budva, Liman şehri Bar, plajlarının ve duruluğunun güzelliği ile Ulcinj, lüks istilası ve yatların zenginlikle buluştuğu Kotor, Tivat ve Herceg Novi güney bölgesinin önemli şehirleri.

Karadağ halkı çok yardımsever, her yerde yol tarifinde yardımcı oluyorlar ve teşekkür ettiğinize sırtınıza dokunuyorlar. Şaşırmayın. Önceden bayağı pahalı bir araç reservasyonu ile moralim biraz havalimanında bozuluyor. Araç kalmaz diye internetten yaptığım reservasyon bana “150 Euro” pahalıya patladı. Siz inince havalimanından kiralayın. Arabalarda çok vuruk çizik var; işaretletin. Hırvatistana gitmek istiyorsanız yeşil sigorta kağıdınızı kontrol ediniz ve  plakanızın bu kağıttada aynı şekilde yazmasına dikkat ediniz. Karadağ‘da trafik kurallarına sadece kırmızı ışıkta uyuluyor. Yayalara yol verilmiyor.Dolayısı ile bu konuda bir Avrupa şehri beklemeyin.

Ancak heryer tertemiz, nehirler Moraca ve Ribnica şehrin ortasından tertemiz akıyor. Yolda kenarda tek bir pet şişe yok. Ülke eski, binalar eski ancak tarihi bir şehir beklemeyin. O daha çok sanırım başka yerde karşımızda çıkacak. Eskiden Tito-Grad yani Tito’nun şehri olarak anılan Podgorica (Podgorisa) okunuyor.

Otelimiz şehrin göbeğinde eski ama temiz bir otel. Resepsiyonistimiz Luccan bize çok yardımcı oluyor. Süper market otelin altında su vs.  alıyoruz ve 2-3 saat uyuyoruz. Daha sonra şehri gezmeye çıkıyoruz. Baştan sona 1.5 saatte gezebileceğiniz büyüklükte. Pazar öğleden sonra heryer kapalı ancak akşam sokaklar herkesin yürüdüğü ve boy gösterdiği bir yer halini alıyor. Karadağ”ın genç kızları ve kadınları çok güzel fizikli ve çekiciler. :-) Erkekler ise ciddi spor yapmış ve iri uzun boylu. Biz yanlarından küçük kalıyoruz.

Önce Moraca nehrini geçen yeni köprünün (Millenium Bridge) yanından geçiyoruz ve fotoğraf çekiyoruz.

Rus şarkıcı Vladimir Visockij’in heykelini görüyoruz.

Daha sonra yönümüzü değiştirip Stare Varoş dedikleri eski şehir bölümüne gene bir köprüden geçip varıyoruz. Burada karşımıza Osmanlı zamanından kalma bir saat kulesi ve Osmanlı camii çıkıyor.

Bakımlı kule gerçekten eski ve dimdik ayakta. Karadağ Yugoslav savaşında zarar görmemiş yerlerden biri. Bu bölgede taştan 19-20yy.’a ait eski taş yapılar mevcut. Şehrin görünümü fakir. Resepsiyonistimiz sosyalist dönemde ailesine dört kardeşine babasının asker maaşı ile ev bile alarak bakabildiğini anlatıyor. Şimdi ise ortalama maaş 300-400 Euro arası ama o resmi kayıt olduğunu gerçeğin daha da  az olduğunu belirtiyor.

Niksic şehrinde çıkan aluminyum Podgorica‘daki fabrikalarda işleniyor ve ülkenin en önemli geliri bunun ihracatı. Turizm diğer bir gelir kaynağı. Doğa’larını korumaya çalışıyorlar, güneye indiğimizde daha net anlatabileceğiz ancak sanırım güneydeki tüm sahilleri Singapur, Rus ve Tayvanlı işletmeler kapatmaya başlamış durumda. 2. dünya savaşında güney İtalyan yönetiminde bulunmuş ama haklın onları çok sevdiğini ve halka İtalyanların çok iyi davrandığı anlatılıyor. Almanlar ise 3. Reich’in felaketlerini buraya da taşımayı tabii ki de başarmışlar maalesef o dönemde.

Gece yaptıklarımız arasında Living Room isimli bar’da içki içmek (bira 1.8 euro, su 1 euro), kafelerde oturup machiatto (tanesi 1 euro) içmek ve dondurma (2 top 1.4 euro) yemek geliyor.

Yemeğimizi ise Pod Volat isimli saat kulesi arkasındaki lokal tarzdaki restoranda yeme fırsatı buluyoruz. Bira, patates kızartması, pide, yerli beyaz peynir, et şiş ve peynirli et sarmasından oluşan doyurucu menü için iki kişi toplam 16 euro veriyoruz. Yemekler gayet büyük.

Daha sonra yollarda yürüyoruz; otelimize gitmeden önce. Gene bir köprüden geçiyoruz. Gördüğüm tek dilenciye küçük bir miktar veriyorum.

Tags : Karadağ MontenegroKaradağ, Podgorica


6 Yorum

6 Comments

  1. atila çokkan

    Ağustos 10, 2010 at 10:19 am

    selama.
    Yazınızı okudum ellerinize sağlık.Saraybosnayı iki kez dolaşmıştım.
    Ben podgorısa dan gusınje ye geçmek istiyorum.
    Babam 1921 yılında orda doğmuş 7-8 yaşlarında Turkiye ye göç etmişler.
    Podgorısa dan gusınje ye otobüs lemi gitsem?arabamı kiralasam bilmiyorum.
    2-3 günlük araç kiraları nedir?
    selamlar..
    atila..

  2. ayşe inci

    Aralık 7, 2010 at 5:55 pm

    merhaba size çok teşekkürederim atalarımızın doğduğu yerleri öğreniyoruz bilgi sahibi oluyoruz. benim dedem karadağlı sırnagora kasabasından şu andada orda akrabalarımız var ben oraya gitmek istiyorum gidemiyorum umarım bir gün bende gezer gider görürüm oraları
    bbyyy……

  3. Erol

    Kasım 30, 2011 at 9:50 am

    Selam ben bu yılbaşında podgorica ya gıdıyorum. Vıze yok dıyorlar,havaalanında bır sorun yaşamıyoruz değilmi. Cevap yazarsanız cok sevınırım. Hoşçakalın.
    Erol.

  4. emre

    Aralık 1, 2011 at 12:15 am

    yok direk pasaportunuzla gidebilirsiniz…

  5. sinan

    Haziran 30, 2014 at 9:43 pm

    Ben Karadag’da eramus yapmayi dusunuyorum.Hayat,ulasim pahali mi?Karadag’dan yunanistan,arnavutluk,bosna vb. Yakin ulkelere 1-2 gunluk gezi icin sinir skinti olur mu? Ulasimi pahali mi? Sag olun.

  6. hilal

    Ağustos 3, 2016 at 10:29 am

    Merhaba, biz de bu hafta Karadağ’a gideceğiz. İnternet üzerinden araç kiralama rezervasyonu yaptırdık ancak şimdi yazınızı okuyunca acaba iptal mi etsek diye düşündüm. Biraz daha bilgi vermeniz mümkün mü? Neden öyle bir fark oldu ve araç kiralamadan Karadağ’da gezmek çok zor olur mu? Teşekkürler.

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Güncel yazıların her hafta emailinize gönderilmesini istiyorsanız bültenimize abone olun.
Bu web sitesini ziyaret etmeniz ve bu site vasıtasıyla sunduğumuz hizmetlerden yararlanmanız sırasında, size ve talep ettiğiniz hizmetlere ilişkin olarak elde ettiğimiz bilgilerin ne şekilde kullanılacağı ve korunacağı işbu “Gizlilik Politikası”nda belirtilen şartlara tabidir. Bu web sitesini ziyaret etmekle ve bu site vasıtasıyla sunduğumuz hizmetlerden yararlanmayı talep etmekle, işbu “Gizlilik Politikası”nda belirtilen şartları kabul etmektesiniz.

1. Bilgilerin Kullanılması ve Korunması

Üyelerimizle ilgili olarak elde ettiğimiz bilgiler, kendi sırlarımıza gösterdiğimiz özen derecesinde gizli olarak korunmaktadır. Bu bilgilere ancak, üyemizin talep ettiği hizmeti yerine getirmek amacıyla ve hizmetin gerektirdiği ölçüde, şirketimiz personeli ve sigorta şirketlerinin personeli tarafından ulaşılabilmektedir.

Bilgisayar korsanlığı yoluyla koruma sisteminin etkisiz bırakılması hallerinde doğacak zararlardan dolayı Geziyorum.net sorumluluk kabul etmemektedir.

2. Bilgi Kaynakları

Sizinle ilgili olarak elde ettiğimiz bilgiler, size en uygun hizmeti sunmamızı ve bu hizmetlerin kalitesini sürekli olarak artırmayı temin etmeye yöneliktir. Bu bilgiler aşağıda belirtilen üç şekilde temin edilmektedir.

a. Sizin tarafınızdan sağlanan bilgiler:

Sizin, web sitemizi kullanarak veya e-mail, faks gibi diğer yollarla bize sağladığınız bilgiler tarafımızdan alınmakta ve kaydedilmektedir. Bu yolla elde edilen bilgiler, tamamen sizin özgür iradenizle tarafımıza sağlanmaktadır. Bu bilgileri bize verip vermemekte serbestsiniz. Ancak, size daha çabuk ve kaliteli hizmet sunabilmemiz için, web sitesinde sizden talep edilen bilgilerin tamamını vermenizi öneriyoruz. Ayrıca, talep ettiğiniz hizmetin gerektirdiği zorunlu bilgileri vermemeniz durumunda talebinizin yerine getirilmesinin mümkün olamayacağı tarafınızdan dikkate alınmalıdır.

Verdiğiniz bilgilerin doğru ve eksiksiz olması sizin sorumluluğunuzdadır. Yanlış, yanıltıcı veya eksik bilgi vermeyiniz. Yanlış, yanıltıcı veya eksik bilgi verilmesi veya beyanlarda bulunulması, talep
ettiğiniz sigortanın geçerliliğini, bizim ve/veya sigorta şirketinin size ve/veya sigortalıya karşı olan sorumluluklarını ve poliçeye dayalı sigorta tazminatı talep haklarını etkileyebilecektir.
Böyle bir durumda Geziyorum.net hiç bir sorumluluk kabul etmez. Yanlış, yanıltıcı veya eksik bilgi vermeniz nedeniyle Geziyorum.net bir zarara uğradığı takdirde, bu zararı tazmin yükümlülüğü tarafınıza aittir.

b. Otomatik olarak sağlanan bilgiler:

Web sitemizi ziyaretiniz sırasında, bilgisayarlarımızın sizi otomatik olarak tanımasına yarayan ve “cookies” olarak adlandırılan tanımlama sistemi yoluyla, daha önce sitemize yaptığınız ziyaretler, aldığınız hizmetler gibi hususlarda elde edilen bilgilerdir.

Bilgisayarınızın “yardım” menüsünde, bu özelliği kısıtlamak veya tamamen etkisiz hale getirmek için ne yapmanız gerektiğini bulabilirsiniz. Ancak, bu şekilde elde ettiğimiz bilgiler size vereceğimiz hizmetin daha çabuk ve kaliteli olmasında kullanılacağından, bu özelliği açık bırakmanızı öneririz.

c. Diğer kaynaklardan sağlanan bilgiler:

Sigorta poliçelerinizin zamanında yenilenmesi ve adres, telefon numarası gibi bilgilerinizin güncel tutulması gibi amaçlarla, sigorta yaptırdığınız sigorta şirketlerinden, ticaret sicili gibi kaynaklardan elde edilen bilgilerdir.

3. Diğer Kullanım Şartları

Burada belirtilen şartların dışında, web sitemizi ziyaret eden ve/veya hizmet talebinde bulunan herkes, “Kullanım Koşulları ve Hukuki Şartlar” bölümünde belirtilen hükümleri de okumuş ve içeriğini aynen kabul etmiş sayılır.

“Gizlilik Politikası” ve “Kullanım Koşulları ve Hukuki Şartlar” bölümlerindeki hükümler ve bu hükümlerde Geziyorum.net tarafından zaman zaman yapılan değişiklikler, Geziyorum.net ile sizin
aranızda kurulan hukuki ilişkinin tamamını oluşturur ve tarafları bağlar. Aksi yazılı olarak ayrıca kararlaştırılmadıkça, Geziyorum.net‘e karşı, bu hükümlere aykırı hiç bir talepte bulunulamaz ve
hak ileri sürülemez.

Yukarı