Japonya seyahatimizde dikkatimizi çeken diğer bir şey ise bisiklet kullanımı oldu. Özellikle Kyoto kentinde bulunan kısa metro ağı ve genellikle otobüse bağlı toplu taşıma sisteminden dolayı inanılmaz bir bisiklet kullanımı var.
Japonlar küçük tefek insanlar olduğundan bisikletleri de genelde 20 inch ya da 16 inch lastik çapı olanlardandı. Genelde bisikletleri aşağıdaki gibi kitliyorlar ve Tokyo dışında bisikletlerin inanılmaz derecede rahat her yere kilitlenmeden bırakıldığını gördüm. Medeniyet ve özellikle kültürel duygular sanırım hırsızlığı yok sayıyor.
Gündüz erkekler çalışmada olduğundan genelde Kyoto’da bisikletle gezenler kadınlar. Genelde çocukları taşımak için elektrik destekli muhteiem bisikletler üretilmiş.
Hem alışverişe gitmek hem de çocuğu da yanında götürmek için bisikletlerin önünde ve arkasında özel sepetler var. Bunlar gayet ergonomik. Çocukların çok büyük kısmı kasklı ev bisikletin üzerindeki bu çocuklara bakmak çok keyifli.
Kahverengi seleler ve elcikler Japon bisikletlerinde son derece moda. Benim Dahon Hon Solo bisikletimde buradan esinlenilen modellerden biri. Elektrik desteği özellikle yaşlı nufüs için son derece öne çıkan bir özellik.
Önde ve arkada giden bebekler ve çocuklar bu bisikleti tam bir eğlence aracına çeviriyor.
Tasarım son derece önemli Japonlar için. Hep çok şıklar ve bisikletleri de öyle oluyor. Özel elcikleri, deri Brooks seleler ile tam bir moda ikonu bu Bianchi Pista.
Kyoto’da sadece çocuklu anneler için bisiklet dükkanı var idi. Oradaki bu kask reklamı herşeyi anlatıyor. Güvenlik çok önemli.
Keza gene yukarıda belirttiğim 20 inch tekerlekli bisikletlerden Dahon dışında Bruno inanılmaz bir pazar payına sahip. Çok güzel bir tasarım ve en ucuzu 850TLden başlıyor.
Japon gençliğinin en teresan bisikletlerine Tokyo’da daha çok rasladım. Bu özel yapım single speed bisikletin güzelliği karşısında söyleyecek pek fazla bir şey yok.
Kyoto’da bir tapınak bahçesinde bisiklet tamircisi vardı. Sanırım eski bisikletleri buraya bağışlamışlar ve onları tamir ediyor idi. Benim gördügüm inanılmaz temizdi çoğu… Dolayısı ile ihtiyacı olanlara kazandırılıyor olabilirler.
Sürekli güneçten ve yağmurdan korunan bir halk Japonlar. Çemsiye çok büyük bir aksesuar ve bisikletlerinde bunu hep görüyorsunuz.
Aşağıdaki antika bir bisiklet.
Son söz ise Japonya ve bisiklet deyince akla gelen tek türk olan Gürkan Genç. Samsun’dan yola çıkıp, Japonya’da bitirdiği yolculuğunu anlattığı 24 dakikalık bu video ile Japonya ve Bisiklet yazımızın son cümlesi olsun…