Bisiklet

Gelibolu Bisiklet Gezisi (Uzun Versiyon)

Ağustos 2005’te Geliboluna yaptığımız bisiklet gezisinin uzun yolculuk detayı, detayları ve rotası….

KAMP YERİ : KİLİTBAHİR

Damla Camping
Kilitbahir Köyü / Eceabat
Tel: (286) 824 51 08
Sessiz sakin koyu, restoranı bulunmakta. Kredi Kartı geçiyor. Son derece güzel denizi ve hem çadır kurma alanları hemde bungalow evlerde konaklama imkanınız bulunmakta.
Seddülbahir yoluna doğru ilerlerken Kilitbahir’den sonra yol düz sahilde temiz ancak cam kırıklarına dikkat. Lastik patlatabilirsiniz. (Biz öyle yaptık…)
Eceabat – Kilitbahir arasında gördüğümüz tarihi öneme sahip yerler; (Güzergah rotasına göre)
1.    Çamburnu Kalesi

2.    Kabatepe sapağının olduğu Noktada; Milli Park Müdürlüğü ve Müzesi (Muhakkak görülmeli !)

3.    Yüzbaşı Şehitliği Eceabat

4.    Balkan Savaşı Şehitler anıtı

5.    İsimsiz topçu Yüzbaşı Şehitliği

6.    Yzb. Tahir Bey Anıtı

7.    Değirmen Burnu Tabyası

8.    Dur Yolcu Kitabesi (Çok yukarıda olduğundan GPS datası yok)

9.    Kilitbahir Kalesi (Sahilde; Önünde çay içebileceğiniz yerler + sonunda ise tost yapan güzel bir kahvehane var)

10. Namazgah Tabyası

11. Rumeli Hamidiye Tabyaları

12. Mecidiye Şehitliği

13. Seyit Onbaşı anıtı ( Bu onbaşı savaş sırasında yaptığı kahramanlık ve son 200 Kilo civarındaki mermiyi sırtlayıp, topa sürmesi ve gemi batırması ile kahraman olmuştur.)

14. Rumeli Mecidiye Tabyası

15. Havuzlar Şehitliği
Yukarıda saydıklarım yaklaşık 10 KM uzunluğunda bir alanda bulunmaktadır. Sabah erken saatte otobüsten inip eceabat sahilinde yapacağınız kahvaltıdan sonra Kuzey ve Güney istikametlerine giderek görülebilir.
Kilitbahir’de Havuzlar şehitliğinden çıktıktan sonra seddülbahir yoluna doğru yola çıkıyoruz.

Havanın çok sıcak olmasından dolayı zorlanabilirsiniz. Yol yaklaşık 4-5 km sonra deniz kıyısından ayrılıp yarım adanın içine doğru giriyor.Sağ üst kolda Üstteğmen Mustafa şehitliğini görebilirsiniz. Oldukça dik ve virajlı 750 metre tırmandıktan sonra şehitliğe varıyorsunuz. Nefis manzarası olan ve rüzgar alan bir bölge. Ancak tabiiki bulunan çok sayıda genç şehit mezarı oldukça etkiliyor insanı.
Burada su ve hediyelik eşya satan satıcılar bulunmakta. Tüm yarım ada genelinde haftasonu ve yazın her noktada bu kişilere rastlayabiliyorsunuz. Daha sonra alçıtepeye yaklaşmaya çok az kaldığında ise sağ tarafınızda isimsiz toçu şehitliğineuğramayı unutmayınız.

Buradan sonra yaklaşık 6-7 km sonra alçıtepeye doğru hareket ediyoruz. Burada soğuk su bulunan çeşme ve küçük ev tipi müzeleri ziyaret edebilirsiniz. Bazılarında maket ve müzikler eşliğinde o savaş anındaki olaylar canlandırılmış. Ancak en kapsamlı ve detaylı olanı ve yüzlerce savaş ekipmanına sahip müze ise alçıtepe Salim Mutlu müzesi. Bu müzenin yanında ev yemekleri yapan bir restoran tam karşısında ise gözlemeci var. Gözlemeci çok ucuz ve doyurucu; ayrıca haftasonu taze sebze meyveleri de bu bölgede sokakta satış yapan yaşlı teyzelerden alabilirsiniz.

Bu noktadan nispeten çok hafif bir egime sahip olan seddülbahir yoluna doğru sapıyoruz. Alçıtepeden sonra yol 2’ye ayrılıyor. Siz giderken sol seddülbahirden dönerken ise diğer yolu takip ederek gelirseniz yaptığımız rotanın aynısını gerçekleştirmiş olacaksınız.
Yol üzerinde redoubt yabancı mezarlığı biraz içeride bu noktayı es geçiyoruz. Önümüzdeki ilk bölge ise Skew birdge Yabancı mezarlığı. Tüm yabancı mezarlıkların taşları, dizilişleri ve kapılarındaki tabela aynı standartta. Bu hemen dikkatimizi çekiyor.


Skew Bridge
mezarlığından sonra yol ayrımı bulunmakta. Sol taraftan saptığınızda ise 2 km mesafe içinde görebileceğiniz noktalar ise şu şekilde.
1.    Fransız anıtı ve Mezarlığı

2.    Çanakkale Şehitler anıtı,Şehitler Müzesi

3.    Atatürk ve Yaralı asker anıtı

Bu noktaya çıkmadan önce dinleniniz. Çok dik çıkış var. Araçlar belirli bir noktaya kadar çıkıyorlar. Burayı gezmek ücretsiz. Gene satıcılar mevcut. Ayrıca şehitler anıtında çok büyük bir çeşme bulunmakta. Su doldurabilirsiniz.
Bu noktadan sonra geriye dönerken yaklaşık 50 km hıza ulaşacak kadar yokuş aşağı bir eğim mevcut.

Tekrar yol ayrımına geliyoruz. Burada hafif bir eğim tırmanıyoruz. Sol tarafta kamping alanı mevcut, yaklaşık 500 metre içeride bungalow ve çadır kiralayabilir ya da kamp kurabilirsiniz.
Seddülbahir merkezinde ise çeşme mevcut. Buradan sağa döndükten sonra dik bir tırmanış var. Bu tırmanışta tüm pansiyonlar dizilmiş vaziyette. Burada uygun konaklama yapabilirsiniz.
Gece ise muhakkak sahilde bulunan SED restoranda denize yakın et, balık ürünleri ile TV seyredebilirsiniz. Özellikle Cumartesi akşamları çok kalabalık servis yavaş ama yemekler iyi ve hizmet çok kaliteli.
Seddülbahir mevkiinde ise görmeniz gereken Tarihi noktalar Şunlar; (Güzergah rotasına göre)

1.    İlk şehitler anıtı ( Seddülbahir ilk saldırının yapıldığı bölgedir.)

2.    Cephanelik şehitliği

3.    Seddülbahir kalesi ve topları

4.    V-Beach yabancı mezarlığı ( bu bölgede denizin 2-3 gün boyunca yapılan çarpışmalardan dolayı kan renginde olduğu belirtilmektedir. Türk kuvvetleri V-Sahilini görecek şekilde tepeden hakim konumda ve siperlere sahiptiler.)

5.    Yahya Çavuş Şehitliği ve anıtı

6.    Ertuğrul Kalesi ve topları

7.    Helles ingiliz anıtı

8.    Türk Topları

9.    Lanchestire Yabancı Mezarlığı.


2. GÜN Seddülbahirà Alçıtepeà Kabatepeà Eceabatà Kilitbahir hattı.

Bu noktadan sonra bu sefer gelibolu yarım adasının gökçeadaya bakan tarafından solda deniz görecek şekilde alçıtepeye devam ediyoruz. Yol üstündeki köylerdeki evlerden su, domates alabilir ya da ayçicek tarlalarında çocukluğunuza dönüp koşabilirsiniz. :-)
Yol üzerinde ağaçlık gölgeleri mevcut ama sık değil. Pink Farm yabancı mezarlığını atlamayınız.

Tekrar alçıtepe köyü sapağına gelip buradan Nuri Yamut ve Sargı yeri sapağına geçiyoruz. (Köye girmeden) Bu noktada önce düzlük sonra ciddi bir iniş mevcut, Nuri Yamut ise en batıda bulunan nokta. Bu noktaları gezerken gene satıcılar ve soğuk su bulabilirsiniz. Ancak yokuşlar gerçekten çok dik. Sizleri çok yoracaktır. Özellikle yüklü bisikletle… :-)
Bu hat üzerinden göreceğiniz ve atlamamanız gereken tarihi noktalar; (Sapakà Nuri Yamutà Alçı tepe Rotası)
1.    12 tree Copse Yabancı Mezarlığı

2.    Son Ok şehitliği

3.    Türk Askeri Anıtı (çok gurur verici ve büyük)
4.    Sargı yeri şehitliği(  Savaş sırasında hastane olarak kullanılıyordu)

5.    Nuri Yamut anıtı
Bu noktadan sonra alçıtepe’ye geri dönüyor ve seddülbahirden geldiğimiz gözetleme mevkii üzerinden kabatepe liman sapağına doğru ilerliyoruz. Alçıtepeden sonra yaklaşık bu yol sıcaktan ayakkabınızın asfalte yapışmaması imkansız gibi. Yol önce çok dik olmayan ama uzun br çıkıştan oluşuyor. Daha sonra ağaçların arasından müthiş bir iniş bulunuyor. Bu inişte 60+ km hıza çıkabilirsiniz. Ancak dikkat yer yer asfaltta delikler var.
Kabatepeye 1-2 km kala ise sol tarafta büyük bir otel bulunmakta. Ayrıca Karavan ile kamping yapan araçlarada rastlamak mümkün. Bu kontada sahilde denize girmek, limana en yakın bulunan sahildeki cafe’de bira patates keyfi yapmak mümkün. Deniz ve kumsal enfes. Buranın yaklaşık 1 km yakınından Gökçe adaya arabalı vapular kalkıyor. Hafifi bir rampadan sonra Kabatepe limanı sapağına çıkıyoruz. Buradan eceabat tabelesaını takip edip; kamp yerimiz olan kilitbahir’e dönüyoruz. Gece bu yolda giderken farlarınız yoksa gerçekten çok zorlanabilirsiniz. Çoban köpeklerine kesinlikle dikkat ediniz. Yolda su bulamazsınız.
3. gün Kilitbahir à Eceabatà Kabatepeà Arıburnuà Suvla Koyuà Arıburnuà kabatepeàEceabatà Kilitbahir hattı
Bu hattı yapmak istiyorsanız, sabah çok erken kalmanızı öneririm. Biz bu hattı öğlen 12-22 arasında gerçekleştirdik. Özellikle müzeler, noktaların gezilmesi, Fotoğraflama ve GPS kaydı alma, yemek yeme ve su içme çok zaman kaybettirebiliyor.
Kabatepe sapağına ulaştıktan sonra Yol sahilden gene yarım adanın batı kıyısından devam ediyor. Kabatepe Müzenin önünden aşağıya çok dik ve mükemmel derecede asfalt kalitesi ile hızlanmak çok keyifli, ancak araçlara dikkat.  Denizi solunuza alıp ilerliyorsunuz.Tabelelar çok yoğun ve her girmeniz  ve görmeniz gereken noktayı size gösteriyor. İlk olarak Shell Green Mezarlığı ve Ross Bastian 4. nolu anı plaketi ı sağdaki sapaktan içeri girince karşınıza çıkıyor. Burada yol çok bozuk ve dik; lastiklere dikkat…
Kabatepe –Kireçtepe arasındaki yolda 1-2 ufak eğim dışında yol çok düz. Ross bastian 4. anı plaketinden sonra sahil yolundan gene kuzeye ilerliyoruz.

Yaklaşık 2 km sonra sol ve sağda görebileceğiniz önemli ve kesinlikle böyle bir gezide atlanmaması gereken noktalar ise şöyle;
1.    Beach Yabancı Mezarlığı

2.    Kabatepe Arıburnu sahil anıtı

3.    Ross Bastian 3 nolu anı plaketi

4.    Anzak Koyu Kitabesi

5.    Shrapnel Valley Mezarlığı

6.    Ross Bastian 2 nolu anı plaketi

7.    Arıburnu yabancı mezarlığı ve Atatürk Kitabesi

8.    Ross Bastian 1 nolu anı plaketi

9.    Plugge’s Plateu Yabancı Mezarlığı

10. Canteburry mezarlığı

11. No 2 Outpost Mezarlığı

12. No 2 New Zealand Outpost Yabancı Mezarlığı

13. Embarkation  Yabancı Mezarlığı

14. 7.Field Ambulance mezarlığı (GPS YOK)

15. Damakçılık Bayırı anıtı (GPS YOK)

Bu nokta üzerinde herhangi bir yerde denize girebilirsiniz. Ancak Canteburry mezarlığından sonra

solda tarlalar başlıyor. Kuyusuyu bulmak mümkün ama içme suyu için gene satıcılara

başvurunuz.Yol içeriye girince ise Büyük anafarta sapağını görüyorsunuz. Biz rotamız gereği önce

“MARGIN: 0cm 0cm 0pt 39.75pt; TEXT-INDENT: -18pt; mso-margin-top-alt: auto; mso-margin-bottom-alt: auto; mso-list: l5 level1 lfo5; tab-stops: list 36.0pt”>buraya sapmadan soldan devam ettik. Tam bu sapakta ise Hill 60 ve Hill 60 New Zeland

mezarlıkları var.

Green Hill mezarlığını gördükten sonra Azmak yabancı mezarlığını görüyoruz. Burada yol bozuluyor. Su bulmak imkansız. Ancak domates tarlalarında çalışanlardan alabilirsiniz. Ayrıca muhakkak domates de alın. Çok taze ve dalından koparılınca enfes oluyor.

Buradan ise çok zorlu, dik, virajlı ve toprak yoldan Jandarma şehitliğine çıkıyoruz. Sapak sağda kalıyor. tabela mevcut. Önce manzara yok toprak yolda gidiyorsunuz. Yoldaki yabani armut ağaçlarından biz meyve aldık ama yememenizi tavsiye ediyorlar. Susuzluk insana neler yaptırıyor. Bu noktada kesinlikle karanlıkta kalmayın çok ziyaret edilmeyen bir bölge . yukarıda ise şehitlik çok küçük ancak manzara nefis.

Dönüş ise çıkış 1 saat ise 10 dakika sürecek oranda hızlı. Çünkü yokuş aşağı. Buradan Hill 10 mezarlığını ve Büyük kemikli burnu ve anıtını ziyaret ediyoruz. En batıda ve deniz kıyısında bulunan bu anıtın yolu toprak. Lastiklere tekrar dikkat. Ancak küçük kemiklide denize girip kazlarla yüzebilir ve sessizliğinin tadına varabilrsiniz. Su çok temiz. Buradan denize girmeden gelmeyiniz.

Dönüşte aynı hat üzerinden küçük anafarta tabelasını takip ediyoruz. Rampalar mevcut ve yorucu. Küçük anafartaköyünde ise köylü çocuklar etrafınızda pervane olabilir. Köy bakkalından su ve diğer alışverişi yapıyoruz ve inanılmaz dik ve güzel bir asfalt yoldan hızlıca büyükanafartaya iniyoruz.

Krupp Topu’nu ve yusufcuk antını ziyaret etmeyi unutmayın (GPS YOK) Büyük anafarta köyünde burada yaklaşık 5000 şehidin yattığı varsayılan anafartalar şehitliğini ziyaret ediniz. Şehitlikte bulunan Kafetaryada tost yiyebilirsiniz.

Buradan ise kabatepe tabelasını takip edip geri dönüyoruz. Eceabat üzerinden kilitbahir kamp noktamıza doğru.

4.    Gün Kilitbahirà Eceabatà Kabatepe Sapakà Conk bayırıà Kabatepeà Eecabatà Kilitbahir 65

Tekrar sabah uyanıyoruz ve gezimizin son günü olan 4. gün rotamızı tamamlıyoruz. Rotada kabatepe sapağından yukarı doğru conk bayırına çıkıp aşağıya ineceğiz. Tüm görülmesi gereken noktalar bu hat üzerinde.

Yokuş yukarı eğim yüksek ve yorucu. Bu hat üzerinde kabatepeden başlayarak sırası ile göreceğiniz noktalar;

1.    Kabatepe müzesi

2.
Ross batian anı plaketleri rehber haritası

3.    türk askerine saygı anıtı

4.    Kanlısırt kitabesi

5.    Lone Pine mezarlığı

6.    Ross bastian 5 nolu plaket

7.    Yrb Avni ve manastır şehitligi (yolu toprak önce iniş sonra çıkı. Dik ve yorucu)

8.    Ross bastian % nolu anı plaketi

9.    Yzb mehmet sehitligi

10. Quinsspost yabancı mezarlıgı (buradan sonra küçük bir düzlük mevcut )

11. Ross bastian 7 nolu anı plaketi

12. turk askeri anıtı

13. En yaşlı hüseyin kaçmaz gazi anıtı

14. 57. alay şehitliği(bu alyın komple hucümü sonrası şehit olduğu söylenmektedir. Atatürk’ün size savaşmayı
değil ölmeyi emrediyorum lafı buradan çıokmıştır)

15. Baby 700 Mezarlığı

Mesudiye topu (Mesudiye topu atatürk tarafından eski bir gemimizden sökülüp savaşta kullanılmak üzere bu noktaya geitirlip tepeden arı burnu yönüne doğru taaruz etmiştir.)

16. Talat göktepe anıtı ( bu bölgede çıkan yangında şehit olan itfaiye şefi)

17. Conk bayırı mehmetçik şehitliği

18. Meçhul asker sehitliği

19. The farm yabancı mezarlığı,

20. Conk bayırı yeni zelanda anıtı

21. Conk bayırı atatürk anıtı

22. Ross bastian 9 nolu plaketi

23. Üstegmen nazif cakmak anıtı

24. Conk bayırı yeni zelanda anıtı ve mezarlıgı

25. ross bastian 10 nolu anı plaketi

26. suyatağı anıtı

27. kemal yeri anıtı

Toplam 92 noktayı gezdikten sonra türkiyede gördüğümüz en iyi asfalt kalitesi iel saatte 79 km saat hızla conk bayırında tek şeritli karşıdan araba gelmediğinden emin olup güneşin batışı ile bastık pedala..Şehitlerimizi andık.

Bu vatanı bizlere bıraktıkları için tekrar minnettar kaldık ve kilitbahir kamp yerine geri döndük. Ertesi sabah kilit bahirden motor ile çanakkale ye geçip, istanbul otobüsümüzü yakaladık…


2 Yorum

2 Comments

  1. ihsan

    Eylül 16, 2010 at 3:22 pm

    rotanızın haritası var mıdır? Dağ bisikleti mi şehir bisikleti mi daha uygundur?

  2. Acodemi

    Eylül 7, 2015 at 10:42 am

    Çanakkale şehitliklerine geçen sene gitmiştim gerçekten insana atalarının değerini ve bu topraklara sahip çıkılmasının değerini fazlaca anlatıyor.

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Güncel yazıların her hafta emailinize gönderilmesini istiyorsanız bültenimize abone olun.
Bu web sitesini ziyaret etmeniz ve bu site vasıtasıyla sunduğumuz hizmetlerden yararlanmanız sırasında, size ve talep ettiğiniz hizmetlere ilişkin olarak elde ettiğimiz bilgilerin ne şekilde kullanılacağı ve korunacağı işbu “Gizlilik Politikası”nda belirtilen şartlara tabidir. Bu web sitesini ziyaret etmekle ve bu site vasıtasıyla sunduğumuz hizmetlerden yararlanmayı talep etmekle, işbu “Gizlilik Politikası”nda belirtilen şartları kabul etmektesiniz.

1. Bilgilerin Kullanılması ve Korunması

Üyelerimizle ilgili olarak elde ettiğimiz bilgiler, kendi sırlarımıza gösterdiğimiz özen derecesinde gizli olarak korunmaktadır. Bu bilgilere ancak, üyemizin talep ettiği hizmeti yerine getirmek amacıyla ve hizmetin gerektirdiği ölçüde, şirketimiz personeli ve sigorta şirketlerinin personeli tarafından ulaşılabilmektedir.

Bilgisayar korsanlığı yoluyla koruma sisteminin etkisiz bırakılması hallerinde doğacak zararlardan dolayı Geziyorum.net sorumluluk kabul etmemektedir.

2. Bilgi Kaynakları

Sizinle ilgili olarak elde ettiğimiz bilgiler, size en uygun hizmeti sunmamızı ve bu hizmetlerin kalitesini sürekli olarak artırmayı temin etmeye yöneliktir. Bu bilgiler aşağıda belirtilen üç şekilde temin edilmektedir.

a. Sizin tarafınızdan sağlanan bilgiler:

Sizin, web sitemizi kullanarak veya e-mail, faks gibi diğer yollarla bize sağladığınız bilgiler tarafımızdan alınmakta ve kaydedilmektedir. Bu yolla elde edilen bilgiler, tamamen sizin özgür iradenizle tarafımıza sağlanmaktadır. Bu bilgileri bize verip vermemekte serbestsiniz. Ancak, size daha çabuk ve kaliteli hizmet sunabilmemiz için, web sitesinde sizden talep edilen bilgilerin tamamını vermenizi öneriyoruz. Ayrıca, talep ettiğiniz hizmetin gerektirdiği zorunlu bilgileri vermemeniz durumunda talebinizin yerine getirilmesinin mümkün olamayacağı tarafınızdan dikkate alınmalıdır.

Verdiğiniz bilgilerin doğru ve eksiksiz olması sizin sorumluluğunuzdadır. Yanlış, yanıltıcı veya eksik bilgi vermeyiniz. Yanlış, yanıltıcı veya eksik bilgi verilmesi veya beyanlarda bulunulması, talep
ettiğiniz sigortanın geçerliliğini, bizim ve/veya sigorta şirketinin size ve/veya sigortalıya karşı olan sorumluluklarını ve poliçeye dayalı sigorta tazminatı talep haklarını etkileyebilecektir.
Böyle bir durumda Geziyorum.net hiç bir sorumluluk kabul etmez. Yanlış, yanıltıcı veya eksik bilgi vermeniz nedeniyle Geziyorum.net bir zarara uğradığı takdirde, bu zararı tazmin yükümlülüğü tarafınıza aittir.

b. Otomatik olarak sağlanan bilgiler:

Web sitemizi ziyaretiniz sırasında, bilgisayarlarımızın sizi otomatik olarak tanımasına yarayan ve “cookies” olarak adlandırılan tanımlama sistemi yoluyla, daha önce sitemize yaptığınız ziyaretler, aldığınız hizmetler gibi hususlarda elde edilen bilgilerdir.

Bilgisayarınızın “yardım” menüsünde, bu özelliği kısıtlamak veya tamamen etkisiz hale getirmek için ne yapmanız gerektiğini bulabilirsiniz. Ancak, bu şekilde elde ettiğimiz bilgiler size vereceğimiz hizmetin daha çabuk ve kaliteli olmasında kullanılacağından, bu özelliği açık bırakmanızı öneririz.

c. Diğer kaynaklardan sağlanan bilgiler:

Sigorta poliçelerinizin zamanında yenilenmesi ve adres, telefon numarası gibi bilgilerinizin güncel tutulması gibi amaçlarla, sigorta yaptırdığınız sigorta şirketlerinden, ticaret sicili gibi kaynaklardan elde edilen bilgilerdir.

3. Diğer Kullanım Şartları

Burada belirtilen şartların dışında, web sitemizi ziyaret eden ve/veya hizmet talebinde bulunan herkes, “Kullanım Koşulları ve Hukuki Şartlar” bölümünde belirtilen hükümleri de okumuş ve içeriğini aynen kabul etmiş sayılır.

“Gizlilik Politikası” ve “Kullanım Koşulları ve Hukuki Şartlar” bölümlerindeki hükümler ve bu hükümlerde Geziyorum.net tarafından zaman zaman yapılan değişiklikler, Geziyorum.net ile sizin
aranızda kurulan hukuki ilişkinin tamamını oluşturur ve tarafları bağlar. Aksi yazılı olarak ayrıca kararlaştırılmadıkça, Geziyorum.net‘e karşı, bu hükümlere aykırı hiç bir talepte bulunulamaz ve
hak ileri sürülemez.

Yukarı