www.engelliler.biz sitesi üyelerinden Sn. Oya Tekin’in hazırladığı yazı…
Nasıl bir otel istiyoruz nelere dikkat ediyoruz sorunuzu ise şu şekilde özetleyeyim.
1- Engelli odası olan otellerin odalarının daha genişletilmesini istiyoruz. Tekerlekli sandalye ile odalarda hareket serbestliği çoğunda mevcut değil. Engelli odasının olması tam çözüm olmuyor yani. 2- Özel engelli odasının olması çözüm değil her odada aslında bu düşünülmeli. Çünkü otellerde en az bir en fazla beş engelli odası mevcut oysa toplu gezilerimizde zaten bizlere yeterince hitap etmeyen engelli odaları, kalabalık olduğumuz zaman hiç hitap etmiyor.
3- Odalardaki, restoranlardaki, otel girişlerinde ki tuvaletler. Birçok yerde engelli tuvaleti mevcut ama ne yazık ki tam anlamıyla engelliye uygun değil. Catamaran otel örneğinde olduğu gibi. Adı engelli tuvaleti ama tekerlekli sandalyenin hareket özgürlüğü düşünülmediği için küçük. Mahremiyet hakkı düşünülmeden sadece yapmak için yapılmış. Kapılar kapanmıyor. Öncelikle bu göz önüne alınmalıdır. Klozetlerin yüksekliğine dikkat edilmelidir. Ayrıca klozetin yan yüzlerinin genişliği ve yan alan genişliği de önemlidir. Klozetlerin tavanına bir askı takılmalıdır sandalyeden klozete geçişi kolaylaştırmak için. Lavaboların yüksekliğine dikkat edilmelidir. Bu standartlarda olmayan bir tuvaletin adının engelli tuvaleti olması, kullanılır, uygundur anlamına gelmiyor.
4- Duş kabininde olan duş tekneleri yükseklik ve biçim olarak kullanılabilir olmalıdır. Örneğin duş oturakları kullanılabilinir. Oturma bölgesinin yara yapmayan, acıtmayan, suda bozulmayan bir madde ile kaplanmasına özen gösterilmelidir. Yanlarda tutunma amaçlı kolların olması gereklidir. Havluların konulduğu bölmelerin yüksekliği bizlere göre ayarlanmalı düzenlenmelidir. Her zaman yanımızda birinin var olduğu düşüncesiyle hareket edildiği için bu ayrıntılar genelde göz ardı ediliyor, oysa tek başına tuvalete ve banyoya giriyoruz bu mahremiyetimize özen gösterilmelidir.
5- Odalardaki yatakların yüksekliği çok iyi ayarlanmalıdır. Tekerlekli sandalyeden yatağa geçişte zorluk yaşanmaması için bu önemlidir. Mobilyaların yerleşimi, odadaki serbest hareket alanı giriş ve çıkışlar iyi düzenlenmiş olmalıdır.
6- İç ve dış mekânlarda hareket özgürlüğünü tek başına sağlayabilmek için rampaların mutlaka olması gerek. Bu rampalarında tek başına çıkmaya ve inmeye uygunluğu önemlidir. Var olan rampaların üzerinde kaymayı önleyen bantlar olmalıdır.
7- Havuz alanlarına girilirken rampaların olması şart. Ayrıca havuzlara inişleri kolaylaştırmak için otellerin kendi bünyelerinde tekerlekli şezlong bulundurmaları gerekmektedir. Bu konuda Türkiye’de bildiğim kadarıyla böyle bir şezlong kullanılmamaktadır. Bununla ilgili yurt dışında örnekler vardır. Bu şezlongla ilgili örneği ekte bulabilirsiniz. Otelde kalıyoruz ama ne havuzdan ne de plajdan yardım almadan yararlanamıyoruz çoğu zaman sadece bakarak yetiniyoruz. Aramızda çok iyi yüzücüler olmasına rağmen.
8- Plaja inişler, plajdan yararlanmak. En büyük sıkıntılardan biri de budur. Ne yazık ki bu konuda hiçbir otel yeterli önemi göstermemişlerdir. Bu sorunun çözümü aslında o kadar da zor değil. Otelin plaja bağlanan bölümüne basamak yerine bir rampa yapılabilir. Yukarıda verdiğim tekerlekli şezlong örneği kullanılabilinir. Ya da iskeleye monte edilen bir lift olabilir. Kumsala inen yolun tamamı taş ile döşenmeyip ya da tamamen ince kum olarak bırakılmayıp düz bir alan yaratılabilinir. Böylelikle tekerlekli sandalye ile plaja kadar inmek mümkün olur. Ama denize ulaşmak için en kullanılır çözüm tekerlekli şezlong sistemidir. Bir de Antalya’da bulunan engelli bir bireyin kendisine göre dizayn ettiği oteldeki gibi plaja inen yolu tahta rampa ile döşemek bu da kalıcı çözümlere bir örnek olabilir.
9- Size özel bir ayrıntı belirtmek istiyorum. Bildiğim kadarıyla düzenlediğiniz tatil paketlerinin içerisinde tekne turlarınız da mevcut. Bu tekne turlarınız da mutlaka engelliler için geniş tekneler seçmeniz gerekiyor. Teknelere inip binilirken indirilen düz merdiven daha geniş olmalıdır tekneye sandalye ile girilebilecek ebatlara getirilmeli korkulukları da buna göre düzenlenmelidir.
10- Ulaşım konusuna gelince, hava ulaşımı genel olarak tercih sebebidir. Bunun nedeni zaten açıktır. Tahmin edersiniz ki otobüslerin bu konuda uygunluğu maalesef mümkün değildir. Henüz dünyanın hiçbir yerinde asansörlü şehirlerarası otobüs olduğu bilgisini almış değiliz. Doğal olarak Türkiye’de de sadece belediye araçlarında asansör kullanılmaktadır. Bu konuda Ulusoy firmasının özel bir çalışması olmuştur. Tek kişilik koltuklu araçlarıyla bir nebze çözüm bulmaya çalışmış olmalarına rağmen tam bir çözüm değildir. Otobüslere yardımsız binmek mümkün değildir. Bu konuda mutlaka deneyimli eleman çalıştırılmalıdır. Otobüse indirip bindirirken bu konuda mutlaka uzman olmak gerekir. Aksi takdirde bu karşıdaki kişinin de, engelli arkadaşımızın da paniğe kapılmasına neden olur. Yürüme güçlüğü çeken engelli arkadaşlarımız içinde basamaklar
ın alçak olması şarttır. Koltuk değneği kullanan bir engellinin basamaklardan rahat çıkması açısından. Araç içinde ki servis elemanlarının da bu konuda bilinçli olmaları şarttır. Yol boyunca tuvalet sorunlarında sonda kullanan arkadaşlara nasıl yardımcı olunacağını bilmeleri gerekmektedir.
11- Her otelde engellilere ayrılması gereken bir otopark alanı olmalıdır. Kendi araçlarıyla gelen arkadaşlar için bu önemlidir. Ve bu alan biraz geniş olmalıdır iki araç arasındaki mesafede araçtan inerken sandalyeye geçiş kolaylığını göz önüne almak gerek.
12- Hava yolculukları içinde şunları söyleyebilirim. Özellikle dış hatlarda pasaport işlemleri için engellilere özel pasaport kabinleri ve bu işleri kolaylaştıracak refakatçiler olmalı, ayrıca öncelik verilmelidir. Sanırım bu konuda tüm hava alanlarımızın dış hatları standartlar içindedir. Ve hosteslerin bu konuda deneyimli ve bilgili olması gereklidir.
Misafir
Eylül 12, 2008 at 9:49 pm
ewt engellilere böyle bir otel yapılmalı :)
songül
Eylül 26, 2011 at 1:17 pm
ben engelli adayım çalışmadığım için hiç bir zaman seyat etmedim bu istenizde bayramda yaralanmak isterim bana dönerseniz sevinirim iyi çalışmalar dilerimm
perihan kara
Ekim 2, 2011 at 10:43 am
gezilerden haberim pek olmuyor bu tür gezileri nereden ögrenme şansım olur internet kullanmayı ögrenme şansım olmadı neler yapabilirim engelli annesi bu seyahatlerden beni haberdar edermisiniz sevgiler güzel günler sizlerin olsun