DASK ADAM 2010 Yarış Raporu- Race Report
DASK Anadolu Dağ Maratonunun 2010 yılında düzenlenen 11.sine bu sene Macera Akademisi kurucusu Caner Odabaşoğlu ile katıldık. Harika bir havada, gene her zamanki organizasyon mükemmeliğinde geçen yarışta çok eğlendik, biraz acı çektik, yorulduk, pes etmedik ve toplam 2 günde 21 saat civarı yol yaparak uzun parkurda bitiş çizgisine gelmeyi başardık.
Hazırlık Günü – CUMA
Yarışa Cuma günü erken’den Fırat Gürler ile yola çıkarak başladık. 17:00 gibi kamp alanındaydık. Caner ile buluştuk ve kaydımızı tamamladık. Tüm tanıdık ekipler ve arkadaşlar buradaydı. Eva-İlker, 4G, TTT, Bakiye Duran, Adım Adım’dan Ulaş, Deniz,Zeki,Hakan, Yasemin …
Daha sonra Caner benim için büyükçe bir çadır getirmişti. Onun içinde konaklamı bu sene ilk defa yarışa katılan uluslararası ekip olan İskoçya ekibinden Sam ile paylaştım. Uçuşları sırasında tüm ana kamp malzemeleri kaybolduğundan dolayı yemek ve konaklama sıkıntısını imece şeklinde çözümledik.
Malzemeleri bu sefer geçen seneye oranla gene daha az almaya çalıştıysakta gene 7.5 kilo altına düşemedik. Her sene çok ciddi bir deneyim oluyor seneye sanırım 5 kg geleceğim.
Kaydımızı yaptıktan sonra gece 22:00’de brifing aldık. Parkurda geçen seneye oranla daha az kar yağdığından dolayı su bulma sıkıntısı var idi. Bende UTMB CCC parkuru ve nasıl katılınabileceği hakkında 2 dk kısa bir konuşma yaptım. İskoç ekibe brifing’i tercüme ettim.
İlk kayıt olan ekip biz olduğumuzdan dolayı sabah 5’te ilk çıkan ekip biz olacaktık. Dolayısı ile hemen uykuya daldık
Yarış Günü 1 – CUMARTESİ
Sabah 4 te kalktık. Çantam neredeyse geceden hazır gibiydi. Sabah Caner tepside börek yaptı. Ben bir sonraki sefere iskender kebap, hünkar beğendi gibi farklı tatlar bekliyorum. Kamp deneyimi ve el çabukluğu muazzam. Bizi moral ve motivasyon anlamında yürüten kişi Caner idi. Oryantiring’i Caner, yolda beslenme, yemek, enerji içecek ve yiyecekleri gibi diğer konularda da ekibimize ben destek olmaya çalıştım. Son gün Caner sevmediği sentetik yiyeceklerin tatları ve faydaları konusunda fikrini değiştirdi
5’te haritamızı aldık, 4 dk’da işaretlemeyi tamaladık ve yola çıktık. Hafif seri adımlarla yürüme ve koşma ile birinci noktaya geldik. Bizden hemen sonra çıkan ekip Fıratlar bizi geçmişlerdi.
İkinci noktanın önünde ise Faruk, Utku’dan oluşan TTT ekibi ve İskoç ekipler aynı anda gelmişlerdi. Bizde aynı ada 2 noktaya girdik. Ancak bizden çok sonra çıkan ve uçarak ilerleyen iskoç ekip herkesi geçip liderliği almıştı. Özellikle çok hafif olmaları, 30 yaşında ve çok fazla yarış deneyimleri olması ve sürekli koşmaları onları bu yarışta parkur rekoru kırarak bitirmelerine yol açacaktı.
3. Nokta sırasında Tatiana ve Aykun’u gördük. Aykun hem koşup hem fotoğraf çekerek gerçekten farklı bir yarışmacı profili çiziyordu. Bende ona video çeker profilimle katıldı.3 noktadan sonra onlar hızlandılar ve yarışın son noktasına kadar 4-6 arasındaki sıralamamız ile devam ettik.
Yolda özellikle ilk gün çok fazla dere bulunduğundan su sıkıntısı çekmedik. Enerji jeli, powerbar, Hammer Perpetium gibi sentetik, biskuvi, ekmek gibi yurdumun ürünlerini tüketerek ilerledik. Yarış süresince Caner Lafuma sırt çantası, artiach Mat kullandı. Ben Salomon Raid Devil 40 S-Lab Sırt Çantası, Salomon Exo kıyafetler ve MSR çadırı taşıdım ve kullandım. Yol boyunca Caner ile şarkılar ve kendi uydurduğumuz saçma şarkılar söyledik, iş ve çalışma hayatından sohbet ettik. Çok keyfili idi.
Caner’in mükemmel oryantiringi ile çok iyi ilerledik. İlk gün yanlış baton kullanımı ve inişlerdeki tecrübesizliğimden dolayı dizlerime çok ağırlık bindirdim. Bu ikinci gün beni yavaşlatacaktı. Caner bu konuda bana çok güzel bilgiler verdi ve deneyimlerini paylaştı.
6. Noktadan 7’ye giderken ufak bir yön hatası bize 20 dk kaybettirdi. Ancak çabuk toparladık. Son kapıya giderken gaza geldik koştuk ancak bizden 38dk geç başlayan Volkan’ların ekibine ve 17 dakika ile Mahmut’ların ekibine geçildik ve günü Fırat ve Cevdet’in diskalifiye olması ile beraber genel klasmanda 6. Uzun Erkekler kategorisinde 5. Olarak tamamladık.
Kamp alanı çok güzel ve ferahtı. Büyük bir yayla olduğundan yayla evlerinden Caner yumurta, köy ekmeği gibi yemekler buldu bize. Ben de su doldurdum ve ekibe Unifood hazır yemekler ile sıcak yemek hazırladım. Tüm ekipler dere kenarında dizlerini, ayaklarını soğuk suyla masaja bıraktılar. Akşam ise DASK geleneği sıcak su ile çay kahve keyfi ve ateş çevresinde doyumsuz muhabbetler…
Yarış Günü 2 – PAZAR
İkinci gün yaylada sisler ve çok soğuk bir havada uyandık. Caner yemek ben hemen hazırlanmak çabası ile hızlı sayılır şlekilde toparlandık. Haritalara yeni koordinatları Caner işaretledi ve yola 15dk rötar ile çıktık.
İlk noktada biraz tempo yaptık ancak tuvalet ihtiyacı ve kalın üst baş’ın ince ve hafif olanlarla değiştirilmesi zaman kaybettirdi. İkinci gün tüm noktalarda yavaş ilerledik. Özellikle ilk gün iniş tekniğimden dolayı oluşan eksiklik dizlerime ağrı yaptığından çok yavaşladık.
Yolda bizi en çok zorlayan şey su kaynaklarının az olması, suyumuzu çok idareli kullanmaktan oluşan halsizlik, aşırı sıcak, yaptığımız küçük oryantiring hatalarının bize nokta başına 5-10 dk kaybettirmesiydi. Bu parkurda ve haritalarda olmayan yollardan dolayı çok normal bu tarz eksiklikler.
Bugün saat 12:30 gibi ishal olduğumu farkettim. Yarışın geri kalan kısmında beni çok zorladı. Daha sonra istanbul dönüş yolunda ateşim çıktı, eve vardım duş aldım, hastaneye gittim, serum yedim, havalimanından uçağa binip ABD’ye konferans için uçtum ve 4 gün antibiyotik kullandım. Dolayısı ile yazının altındaki uyarı ve hatırlatma içeren öğrendiklerim bölümünü iyi okuyun.
6 Noktanın alınması gereken günü 13:00 gibi bitrmeyi umarken 2 saat geç olarak 14:41’de tamamladık. Varış sırasında gerçekten son 2 seneden beri katıldığım DASK ADAM’da Uzun parkur gibi %30-40 bitirme başarışına sahip olan bir yarışı bitirmenin gururu içindeyim. Bunun en büyük sağlayıcısı harita detayı, oryantiring bilgisi ve ve ekibin moral motivasyonunu özellikle ikinci gün çok yüksek seviyede tutan Caner’dir. Kendisine teşekkür ederim.
DERECELER
o Sadece katıldığım uzun parkurun derecelerini ara kapıların sonuçları olmadan buraya ekliyorum.
o Erkekler uzun parkura katılan 17 Takım,bitirenler 10, bitirme oranı %59
o Karışık kategorisi toplam 7 takım, bitiren 3, bitirme oranı %42
o Toplam uzun parku 24 takım, bitirenler 13, bitirme oranı %54
o Toplam iki günde yürünen, tırmanılan ve koşulan yaklaşık mesafe 85-95Km arası
DASK ADAM 2010’dan Öğrendiklerim…
AĞIRLIK
o Hala ağırdık. Daha Hafif olunabilir.Örneğin Mat’ın tamamı değil baş – bel arasını kaplayan kısmı taşınabilir. Gerisi atılarak %50 ağırlık tasarrufu yapılır. (-100 Gram)
o Serçe parmağım kadar çakı ama bir onun kadar ağır kılıfını almışım gereksizdi.
o Çadırım olabildiğinde hafif. (1.4 KG). Daha hafifini bulabileceğimi zannetmiyorum. Çantam paraşüt kumaşından ve gayet rahat ve hafif.
o Ekstra kıyafetlerden yanımda taşıdığım uzun tayt’ı kullanmadım. Yağmurluk gene kullanmadığım ama her an yağabileceğinden eksik edilmemeli. Bir fazla eşoftman aldı taşıdım, bir ince katman riskli ama gerek olmayabilirdi. (-350 Gram)
o Yedek piller kullanılmadı. (-100 Gram)
o Yiyecek , enerji jeli ve elektorlitlerin tamamı bitti. Eksik almadım. Su torbası yerine matara taşıdım, doldurmam ve çantadan çıkarmadan boşaltmamdan dolayı kolay oldu.
İKİNCİ ÇADIR KULLANIMI
o Nasılsa kamp alanına gelineceğinden eski bir ikinci çadır kamp alanında kurulur ve geceden çantayı hazır şekilde geceden tutmak sabah size ilk heyecanda daha fazla yemek ve keyif için zaman kazandıracaktır. (Geniş ikinci çadır için teşekkürler Caner)
İNİŞ TEKNİĞİ
o Batonları yanlara inerken uzatmak, yandan kısa destek alıp dizleri kırmak ağırlığı arkaya vermek önemli.
o Yokuş yukarı baton boyunu kısaltmak. Yamaçlarda bir batonu uzatarak yanlardan destek almak önemli.
o Dizlik ilk gün kullanılabilirdi. Taşıdım. Kullanmadım allahtan Caner’e yaradı. Dizleri bantlamak bir yöntem olabilir.
ENFEKSIYON
o Derelerden dolayı ben ve duyduğum kadarı ile 3 kişiş daha enfeksiyon kaptı. Serum almak zorunda kaldım. Dolayısı ile iodin hapı ve su temizleyici ya da damla tentürdiyor kullanmalıydım. Bolu bile olsa kirli dere olabiliyor.
FOTOĞRAF MAKİNESİ
o Eğer benim gibi blog vs yazıyorsanız anılarınız için ideal ama Cep telefonumu da ayrıca taşıdım. Seneye sadece telefon +1 yedek pil ve yedek SD Card taşıyacağım (-300 Gram.
o Özetle Çantam 7.5 Kg civarı idi. Bu çantayı 5.5-6 KG yapmamak içten diil.
DASK ORGANIZASYONUNA TEŞEKKÜR ve ÖNERİLER
o Her zamanki olağan üstü organizasyon, muazzam tititizlik, parkur güzelliği ne diyeceğim bilemiyorum ama gene tabiiki olağan üstü 2 gün geçirtti bize DASK. Ne kadar teşekkür etsem azdır.
o Malzeme satışı ve DASK amblemli T-Shirt ve malzemeler birer başlangı. Çok daha iyi olacaktır. Örneğin seneye Araba çıkartması yaptırılmasını öneriyorum. “Anadolu Dağ Aşma Maratonu” www.adam.org.tr gibi.
o DASK ekibinin boynundaki kırmızı fularların satışa çıkmasını da bekleriz.
o Evimize asmak için Flamalardan bazılarını almak istemedim diil ama tabiiki de almadım ama Flama özellikle ADAM baskılı yapılırsa çok faydalı olur.
o Ankaradan Dr. Nermin hocamın yazdığı gibi ara kamp alanında malzeme bırakarak hafiflemek benim de fark ettiğim ve hoşuma gitmeyen konulardan biri idi.
o Yarış Sabahı her takım harita öncesi 10 DK malzeme kontrolüne tabi tutulmalı ve ara kampta da buna devam edilmeli.
o Kamp’tan maalesef acilen işi olup ayrılanlar için erken yemek verilebilirdi. Yemek almak için gittiğimizde alamadık. Bu yarış başında dağıtılacak bir kupon sistemi ile istediğimiz zaman istediğimiz yemeği en azından kaloriler kaybetmiş yarışmacılar olarak almamızı sağlar.
Videolar için 1 haftanızı rica edeceğim …Tatildeyim…Sevgiler…
Mustafa Cagan
Temmuz 25, 2010 at 3:42 pm
Sevgili Emre,
sayende bu güzel yarışın heyecanını duymuş olduk. Ama yazıda hissedemediğimiz güzel havası ve manzarası için, seneye katılsam mı diye düşünüyorum. Hem koştuğum, hem de paylaştığın için tebrik ediyorum.
Caner
Temmuz 26, 2010 at 12:12 am
Uzun ve yorucu olmasına rağmen çok eğlendim, teşekkür ederim ortak!
yüksel coşkun
Temmuz 26, 2010 at 9:49 am
Sevgili emre
Bu tür yazılar yarışmacılarımızın gözüyle yarışmayı ,bizim eksikliklerimizi ,yarışmaya başka neler katabileceğimiz konusunda motive eden yazılar . Bizimle paylaştığın için teşekkürler. gelecek yılda bekliyoruz.