Cambridge bir Üniversite şehri. Biz ikişer hafta ara ile hem Oxford hem de burayı ziyaret ettik. Sedef Oxford’u ben ise burayı daha çok beğendik. Açık yeşik alanları bol olan bu şehrin merkezi ise tarihi ve küçük. Bir çok bina okullara kolej olarak ayılmış. İçinden geçen nehir ise burayı muhteşem bir yer haline getirmiş.
Cambridge bir çok muhteşem manzarayı da beraberinde getiriyor. King’s College şapelinin manzarası nehirden inanılmaz. Ayrıca şehre bisikleti ile giden öğrenciler, nehirde yazın sandallarla tembellik yapıp gezmek ve Gotik mimari bunlardan sadece bazıları.
Cambridge Üniversitesi 13. Yy’da Oxford’dan ayrılan mezunlar tarafından kurulmuş. Daha çok teknoloji ve fen bilimlerine ağırlık verilmiş. Daha sessiz olan bu şehrin çalışmaya daha elverişli olması burayı bir öğrenci cenneti haline getirmiş.
Cambridge Universitesinden mezun olanlar arasında ünlü matematikçi Sir Isaac Newton, filozof Bertrand Russell ve Ludwig Wittgenstein, yazarlar John Milton ve Lord Byron gelmekte. Dünyada en çok Nobel alan üniversite de Cambridge. Trinity Kolejinin Nobel ödülü sayısı Fransa’daki ödüllerden fazla.
Cambrigde etrafında bir çok tarihi kasaba da var. Ely, Petersborough ve Grantchester bunlardan bazıları. Her sene 3.5 Milyon kişi burayı ziyaret ediyor. Yürüyüş yapmak için ideal. Amerika’nın önde gelen dergilerinden Forbes 2009 yılında Cambridge’i dünyanın en güzel şehirlerinden biri seçmişti.
Londra’nın 50 mil kuzeyinde olan bu şekhre trenle (King’s Cross ve Liverpool Street istasyonlarından) gelmek 45 dakika. Şehrin tren istasyonu ise merkezin 1.2mil güneyinde. Cambridge’in kendine ait havalimanı var ancak sadece Fransa,Italya ve Jersey’e uçuşlar bulunuyor.
Şehrin en önemli ulaşımı bisiklet. Burada kaldırımda bisiklete binmek yasak. Yolda binmeniz gerekli.
Şehirde park olanağı kısıtlı. Yürüyerek gezmenizi öneririz.
Şehre Londra’dan otobüsle de gelebilirsiniz. Şehirde gezerken bisiklet kiralamanız ya da iki katlı tur otobüslerini kullanmanız mümkün. Taxi’ye ihtiyaç duyarsanız. Panter Taxi telefonu 01223 715715. Camtax : 01223 313131. Camcab ise 24 saat çalışıyor: 01223 704704.
Cambridge Üniversitesi birden fazla bağımsız ve yarı–bağımlı kolejden oluşan bir system. Oxford’da bu şekilde kurulmuş. Şehrin 3 Mil çapında yayılmış durumda olan bu kolej binaları muhteşem ve gezmeye doyulmuyor. Bazı okullara girmek ücretli. Sınav zamanı gezmek yasak. Mayıs sonu ve Haziran ilk haftası buraya gitmek yanlış zaman.
Gezerken lütfen derslere ve ögrencilere saygılı olunuz. Sessizlik önemli. Yurtlarda siz gezerken bir dersten bile kalındığından okuldan atılabilen sert bir eğitim sistemine sahip bu okullardaki öğrencileri düşünerek gezmenizi öneririm. Öncelikle burası bir üniversite, turistik bir mekan değil. Yurtlarda kimlerin kaldığı yurt kapılarında yazılı.
Kolej Binaları
- King’s College ve Şapeli – King’s Parade Caddesinde Şapele giriş 7 GBP.
- Queens’ College – Silver Street ve Queens’ Lane İki Kraliçe Margaret ve Elizabeth Woodville tarafından kurulmuş. İki bina meşhur Matematik köprüsü ile bağlı. Bu köprünün Isaac Newton tarafından kesinlikle vida, ve demir bağlantı kullanılmadan yapıldığı yönünde. Ama bu yanlış bilgi. Köprü Newton ölümünden 22 yıl sonra yapılmış. Eski koridor ve girişini görmeniz lazım. 1.3 GBP vermek kaydı ile. Ekim ve Mart arası gezmek bedava.
- Trinity College – Çok büyük bir bahçesi var. Kütüphanesi Sir Christopher Wren tarafından yapılmış. Isaac Newton’un bir çok koleksiyonu ve eski İnciller burada. Kolej kapalı olsa bile kütüphane gezilebilir.
- St Johns College- Eski hastane. 13. Yy ‘da inşa edilmiş. 1511’de kolej haline gelmiş. En eski akademik bina bu. Ahlar Köprüsü burada bulunuyor.
- Pembroke College – En eski 3. Kolej. 1347’de kurulmuş. Pembroke Kontesi Marie de St Paul tarafından kurulmuş. Bahçeleri kaçırılmayacak kadar güzel.
- Clare College – En eski ikinci kolej. En eski köprüye ve harika bahçelere sahip.
- Saint Catharine’s College – 1473’de Robert Wodelarke tarafından kurulmuş. 17.yy’da inşaatı genişlemiş. Şapel 1704’te bitirilmiş. King’s College’in hemen yanında bulunuyor.
- Homerton College – En yenilerden biri. Hill Road üzerinde. Şehirden 15 dakika yürüme mesafesinde. Gezmesi bedava.
- Corpus Christi College – Cambridge yerlileri tarafından kurulmuş. Aslında eski şehir binası üzerine inşa edilmiş. En eski binalardan ve meydanlardan biri. 1350 yılına kadar giden bir geçmişi var.
Cambridge Mimarisi Hakkında
Cambridge mimarisi ve binalarının korunması ile ünlü olmuş bir yer. Bir çok mimari stili bir araya toplaması belki de en önemli özelliği. Bazen modern, gotik, bazense İngiliz mimarisi ağırlıklı. Her zaman bahçeleri ve bahçelerinin peyzajı da bu güzellikte en büyük etkenlerden biri.
Üniversite kütüphanesi en önemli örneklerden biri. Londra’daki Tate Modern müzesi binası olan Bankside Güç Santralini de tasarlayan kişi olan Sir Giles Gilbert Scott imzasını taşıyor. Bunun dışında mimari anlamda en önemli eserlerden diğer ise Roberson Koleji. Yeni ve 1980 yılında yapılmasına karşılık çok etkileyici.
Homerton Koleji ise yeni Georgian stili ve gotik Victoria girişini bir arada tutan bir yapı.
St John’s ve Magdalene kolejleri’de gene Ahlar köprüsü gibi bir güzelliğie sahip. Bu 16.yy mimarisinin tüm öğelerini barındırıyor diyebiliriz. Pythagoras Okulu gene 13.yy mimarisi için nefis bir örnek.
Magdalene Koleji ise Cripss binasının arkasından girilerek ulaşılabiliyor. Buranın içinde aynı zamanda Lutyens binası bulunmakta. Sir Edwin Lutyens tarafından tasarlanan bu binayı da görmenizi öneririm.
Pepys binası ise sonradan Pepys Kütüphanesine dönüşmüş. Simetrik dış cephesi arka planı ile bambaşka özelliklere sahip. Magdelene binası gözünüze çirkin gelebilir ancak 1990 yılında yapılan yeni mimari ile nasıl enteresan bir harmonide harmanlandığına tanıklık etmeniz gerek.
Parklar ve Bahçeler
- The Backs – Kolejlerin arkasında kalıyor. Onun için ismi Backs. Yani arkalar… Clare, Trinity ve St John’s College arkası gezmek için mükemmel…
- Botanik Bahçesi Garden-1846’dan beri açık. Giriş 2.5 GBP. Kışın Kasım-Şubat arası hafta içi ücretsiz.
- Jesus Green. Yenilenmeyi bekliyor. Eski tren istasyonunun orada.
- Parker’s Piece. Park Terrace, Regent Terrace, Parkside ve Gonville Place bahçelerine komşu büyük açık alan.
- Christ’s Pieces. Şehrin merkezinde otobüs durağının yanında. Viktorya tarzı.
Müze ve Galeriler
- The Fitzwilliam Museum – Trumpington Street üzerinde . Her sene 300bin kişi ağırlıyor. 1816’da açılmış. Antika, Uygulamalı sanatlar, Kitaplar, Resimler ve Çizimler isimli 5 ana bölümü var. Titian, Rubens, Van Dyck, Canaletto, Hogarth, Gainsborough, Constable, Monet, Degas, Renoir, Cézanne ve Picasso var desek yeterli olur sanırım.
- Kettle’s Yard – Castle Street üzerinde.
- The Sedgwick Museum of Earth Sciences – Downing Street üzerinde. Üniversitenin en güzel eserleri burada. 1 Milyondan fazla fosil var. Bazıları 3000 Milyon yıl geriye gidiyor. Charles Darwin’in taş koleksiyonu da burada. Gezmek bedava.
- The University Museum of Zoology – The Whipple Museum of the History of Science, Museum of Archaeology and Anthropology, Museum of Classical Archaeology, The Folk Museum, The Polar Museum ve Üniversite kütüphanesi gezilmesi gereken diğer yerler.
Kliseler
Her Kolejin binasında bir şapel ve Klise var diyebiliriz. Buraları gezmeden dönmemenizi öneriyoruz.
- Great St Mary’s – hergün açık ve ücretsiz. 15.yy’dan kalma bu klise İngiliz dikey mimarisinin güzel örneği. Kulesine çıkmak için 2.5 GBP vermeniz gerek.
- St. Benet’s – 11.’yy klisesi. Klise çanlarına ilgilisi olanlar için ayrı öneme sahip.
- All Saints, Jesus Lane -19.’yy Klisesi. İbadete kapalı ama müze olarak gezilebiliyor.
Diğer Gezilecek Önemli Yerler
- İkinci Dünya Savaşı Amerikan Mezarlığı ve Anıtı – Burada 3,812 Amerikan askeri yatıyor. İkinci dünya savaşında ölenlerin anısına yapılmış.
- Duxford Kraliyet Savaş Müzesi – Hava müzesi olan kullanılıyor. Eski Concorde da burada görülebilir. 7 Numaralı otobüs direk gidiyor. Biraz şehir dışında.
- Punting. Sabah 9’dan güneş batana kadar nehirde yolculuk. Bu ince uzun bir sal ve bir kişi idare ediyor. Kişi başı 10 Pound.
- Kürek. Cambridge ve Oxford yarışlarını bilmeyen yoktur sanırım. Kürek burada önemli bir spor. Haziran aylarında çeşitli klüpler birbirleri ile yarışıyor. Temmuz 4. Haftada ise büyük yarışlar düzenleniyor.
- MP3 ile şehirde yürüyüş turu – Harika bir fikir. £5’ a 60 dakikalık iki tane MP3 alıyorsunuz ve şehri dinleyerek geziyorsunuz. Turist bürosundan sorunuz.
Etkinlikler
Cambridge Yaz Müzik Festivali , Yaz Fuarı (Haziran), Çilek Festivali (Haziran), Film Festivali (Eylül), Fen Festivali (Temmuz), Halk Festivali (Temmuz), Shakespeare Festivali (Temmuz-Ağustos) ve Fikirler Festivali (Ekim-Kasım) arasında düzenleniyor.
Cambridge yazımızı beğendiyseniz, Oxford yazımıza göz atmak için lütfen tıklayınız.
